Nikolić: Licemjerne insinuacije MCP i eparhija SPC u Crnoj Gori

"S ponosom ističemo da se kod nas ne skrnave simboli drugih država, niti napada njihova imovina", kazao je poslanik DPS-a
11456 pregleda 135 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Insinuacije Mitropolije crnogorsko primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kojima se posredno ukazuje da bi vlast mogla imati neke veze sa paljenjem državne zastave u Budvi, u najmanju ruku su licemjerne, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, Miloš Nikolić.

"Posebno imajući u vidu da je država brzo otkrila i procesuirala počinioce ovog gnusnog čina pa ostavljamo da Mitropolija pokaže kakve su to navodne veze između ovih lica i organa vlasti ili Demokratske partije socijalista. Kako drugačije nazvati ove tvrdnje ako znamo da početak kampanje skrnjavljenja crnogorskih državnih simbola i neprimjerenog iscrtavanja simbola druge države, usmjerenih na provokaciju države Crne Gore i njenih građana, koincidira sa početkom crkvenih protesta i litija. Nikada nijesmo od predstavnika Crkve čuli pozive ili molbe djeci i drugima da poštuju simbole svoje države. Kao što nijesmo primijetili da je iko iz SPC osudio pokušaje paljenja crnogorske zastave u Beogradu nakon skupova podrške crkvenim protestima u Crnoj Gori. Takođe, s ponosom ističemo da se kod nas ne skrnave simboli drugih država, niti napada njihova imovina, pa ni susjedne, ni u uslovima najbrutalnije medijske kampanje i anticrnogorske propagande koja se bjesomučno otuda vodi u dužem periodu", kazao je Nikolić.

Dovoljno je, kako ističe, uporediti kako izgleda ulaz u Ambasadu Crne Gore u Beogradu i kako, sa druge strane, izgleda zgrada srpske ambasade u Podgorici, "pa da bude jasno ko se i kako ponaša u čitavoj ovoj situaciji".

"Zato, umjesto saopštenja koje nijesu dostojne ni prosječne opozicione partije, od Mitropolije očekujemo da se jasnije odredi prema svim ovim događajima, i da ujedno izbjegnu jeftine i neprimjerene insinuacije, u pokušaju da skinu odgovornost za ono od čega se ne mogu odbraniti. Očekujemo od nadležnih organa na svim nivoima da najodlučnije reaguju na pokušaje skrnavljenja državnih simbola i na sve druge nezakonite radnje sračunate da unize državu Crnu Goru, bez obzira da li se i to pokušava podvesti pod vjerske slobode i zaođenuti u svešteničko ruho", saopštio je Nikolić.

Bonus video: