Demokrate: Rad u Odboru se ne može dovoditi u vezu sa prekidom bojkota parlamenta

"U ovim netačnim informacijama i manipulacijama prednjači i jedan opozicioni politički subjekt, koji je pobjegao od izborne reforme i sopstvenog plana", saopštile su Demokrate
1678 pregleda 9 komentar(a)
Demokrate (ilustracija), Foto: Demokrate
Demokrate (ilustracija), Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora saopštila je da se rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nikako ne može dovoditi u vezu sa prekidom bojkota parlamenta, ni pravno, niti politički.

Oni su reagovali na tekst "Zarđalo moćno oružje bojkota“ i kažu da se prepoznaje pogrešno sagledavanje činjeničnog stanja u vezi sa bojkotom rada crnogorskog parlamenta, te se pokušava stvoriti predstava da su oni prekinuli bojkot parlamenta, "što, naravno, nije tačno."

"U ovim netačnim informacijama i manipulacijama prednjači i jedan opozicioni politički subjekt, koji je pobjegao od izborne reforme i sopstvenog plana. Zbog objektivnog informisanja javnosti ističemo da čvrsto, nepokolebljivo i dosledno držimo riječ koju smo dali opozicionim kolegama i građanima 2016. godine, a koja je za nas ravna zakonu. Od momenta kada smo stupili u bojkot parlamenta, poslanike Demokrata nijeste mogli vidjeti ni na jednom plenarnom zasijedanju, niti na jednoj sjednici stalnih skupštinskih radnih tijela. Dakle, u pitanju je bojkot u punom kapacitetu. Takođe, poslanici Demokrata su se odrekli službenih vozila, goriva, telefona, dnevnica, skupštinskih restorana i ostalih benefita. Rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nikako se ne može dovoditi u vezu sa prekidom bojkota parlamenta, ni pravno, niti politički. Prije svega, riječ je od privremenom Ad hoc skupštinskom radnom tijelu, a drugo ono je nastalo pod uticajem međunarodne zajednice kao rezultat Briselskog plana, a ne u redovnim procedurama", saopštile su Demokrate.

Dodaju da je Odbor u svom radu koristio posebna pravila, "upravo ona koja su predložena od strane Demokrata."

Povezani članci

19. Februar 2020.

Zarđalo moćno oružje bojkota

"Pravila odlučivanja koja su važila u Odboru, (većina 11 od 14) takođe dodatno daju elemente posebnosti, odnosno privremenosti, jer odstupaju od ustaljenih pravila rada stalnih odbora definisanih Poslovnikom Skupštine Crne Gore. Konačno, Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva se bavio izbornim ambijentom za buduće izbore i otklanjanjem razloga zbog kojih je nastao bojkot. Dakle, Odbor je nastao upravo kao jedan od rezultata bojota, sa ciljem da otkloni razloge bojkota i stvori uslove za prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori. Demokrate se ponose činjenicom što su u radu Odbora pokazale domaćoj i međunarodnoj javnosti da je DPS taj koji opstruira i bježi od procesa sveobuhvatnih izbornih reformi, a ujedno posvećenim i stručnim radom predložile 16 zakonskih projekata i više od 200 rješenja kojim se u potpunosti eliminiše izborna krađa", zaključeno je.

Bonus video: