Vojska treba da čuva građane, a ne vladajuću partiju

Vojnik ima pravo kao i svaki drugi građanin. Ne bi bilo primjereno da se on u uniformi pojavljuje na bilo kakvim manifestacijama koje nijesu državne i vojničke, kaže Blagoje Grahovac Nebojša Medojević pisao Stoltenbergu, navodi da se u debatu oko zakona o slobodi vjeroispovijesti snažno uključuje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore
25242 pregleda 219 komentar(a)
Primopredaja dužnosti načelnika Generalstaba (arhiva): Ilija Daković, Milo Đukanović i Dragutin Dakić, Foto: Filip Roganović
Primopredaja dužnosti načelnika Generalstaba (arhiva): Ilija Daković, Milo Đukanović i Dragutin Dakić, Foto: Filip Roganović

General u penziji Blagoje Grahovac rekao je da je načelnik Generalšaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić zaprijetio pripadnicima vojske, koja je pretvorena u partijsku soldatesku vladajuće Demokartske partije socijalista. On je to ocijenio kao skandal.

“Vojnik ima pravo kao i svaki drugi građanin. Ovdje je upućena prijetnja svim vojnicima koji bi i pomislili da mogu da upražnjavaju vjeru, a da je kojim slučajem viđen vojnik na manifestaciji makar bila i crkvena, koju podržava DPS, naravno da bi taj vojnik bio primijećen za unapređenje i za brže vođenje u službi”, rekao je Grahovac “Vijestima” komentarišući izjavu Dakića.

Načelnik GŠ VCG rekao je da onima koji se bave politikom nema mjesta u Vojsci, kao i da je nedopustivo da njeni pripadnici budu na litijama na kojima se vide zastave druge države.

“Svaki vojnik, počev od mene, dužan je da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori... Taj koji misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mjesto u Vojsci, jer se od istog čovjeka očekuje da brani državu”, poručio je Dakić prije dva dana.

On je za Televiziju Vijesti rekao i da protestne litije nemaju veze sa zakonom, već da je namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojom bi se poništila državnost stečena 2006.

Iz Generalštaba juče nijesu pojasnili da li se general ovim izjavama upleo u politiku, na koju je upozorio vojnike i niže oficire. Kao i na osnovu čega tvrdi da su litije političke. Takve ocijene iznose državni zvaničnici iz redova DPS-a, kao i ostali funkcioneri te partije, tvrdeći da je njihov cilj rušenje države a ne zakon.

I predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović je na sjednici Glavnog odbora te partije u sredu istakao da je protivljenje Zakonu “zapravo posljednja politička bitka koju protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vijek, suprotno od evropskih vrijednosti i životnog standarda.

“DPS godinama kreira sistem po svojoj potrebi. Po tom sistemu je kreirao i Vojsku. Ona danas nije Vojska Crne Gore nego je soldateska partijska, vojska DPS-a. Ovdje uzimam otklon u korist malog broja vojnika, pripadnika VCG za koje procjenjujem da im nije dug vojnički vijek”, rekao je Grahovac.

Grahovac
"DPS godina kreira sistem po potrebi, pa i u vojsci": Grahovac(Foto: Boris Pejović)

On tvrdi da načelnik Generalštaba nema kapaciteta da obavlja tu funkciju, ali ni da je nije dostojan: “Nije ni čudo s obzirom na to kakav razvojni put je imao taj čovjek. Njegova izjava predstavlja skandal i sa političkog i moralnog i etičko-vojničkog aspekta jer vjera i pravo na vjeru i vjeroispovijest vojsci nije zabranjeno, nego je naprotiv dozvoljeno. Ne bi bilo primjereno da se vojnik u uniformi pojavljuje na bilo kakvim manifestacijama koje nijesu državne i vojničke”, kaže Grahovac.

Povodom izjave načelnika GŠ da kodeks i pravila službe ne dozvoljavaju pripadnicma vojske da učestvuju na litijama, jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević poslao je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, obraćajući mu se kao član član delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

U opširnom pismu koje opisuje usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i političke prilike u državi, Medojević navodi i da se “u debatu oko zakona snažno uključuje Ministastvo odbrane i Vojska Crne Gore”.

Medojević smatra da to “treba da zabrine NATO jer su to maniri totalitarnih nedemokratskih režima, vojnih hunti, diktatura i izaziva veliko negodovanje kod građana”.

“Posebno, jer je tradicionalno Vojska i u Crnoj Gori imala ogromno povjerenje i poštovanje, a crnogorski narod najbolji dio svoje tradicije vezuje za vojsku, ratovanje protiv okupatora i odbranu svoje zemlje... Načelnik Generalštaba je javno uputio otvorenu prijetnju pripadnicima Vojske zbog njihovog vjerskog opredjeljenja”, navodi poslanik DF-a.

Zakonom o Vojsci, članom 18, propisano je da “lice u službi u Vojsci vrši službu politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom. dužno je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja i ne može biti član političke organizacije”

Socijalistička narodna partija Crne Gore osudila je, kako navodi, prijetnje koje je juče pripadnicima Vojske Crne Gore uputio načelnik Generalštaba

“Izjavom da u Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, Dakić je upozorio vojnike da ne smiju učestvovati u molitvenim šetnjama Mitropolije crnogorsko-primorske, te da moraju biti u liniji sa politikom DPS-a ili mogu očekivati otkaz”, smatra SNP.

Dodaju da se ovakva izjava od civilnog lica mogla očekivati, ali sigurno ne pripada načelniku Generalštaba Vojske, koji se zakleo da će služiti svom narodu i da će ga štititi.

SNP: Vojnici treba da znaju da “uniforma koju nose nije uniforma DPS-a”

SNP podsjeća načelnika Generalštaba, kako navode, na član 46 Ustava Crne Gore, koji kaže da se “svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, te da “niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima”.

“Osim toga, u istom članu definisano je da se sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti “samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom“, dok se u članu 129 precizira da je vojska pod demokratskom i civilnom kontrolom. Svjesni smo činjenice da gospodinu Dakiću odredbe najvišeg pravnog akta ne znače ništa u odnosu na direktive gospodara. Milo Đukanović je za njega partijski vrhovni komandant, pa tek onda predsjednik Crne Gore, odnosno predsjednik Savjeta za bezbjednost i odbranu”, upozorava SNP.

U SNP navodi da vojnici treba da znaju da “uniforma koju nose nije uniforma DPS-a, već uniforma kojoj treba da služe časno i dostojanstveno”.

“Sve razumne naredbe koje idu u rok službe vojnici treba da izvrše, ali ne i nesuvisla i neprimjerena naređenja, koja su donose upravo iz potrebe usklađivanja sa zvaničnom politikom”, navodi SNP.

Bonus video: