MINISTAR KAŽE DA GA NE ČUDE IZJAVE MITROPOLITA

Bošković: Biće mi zadovoljstvo da vratim orden SPC, Amfilohije se ponaša kao biznismen

"Ono na šta sam posebno ponosan je to što se moji i politički stavovi Rista Radovića dijametralno suprotno razilaze"
22530 pregleda 142 komentar(a)
Bošković, Foto: Boris Pejović
Bošković, Foto: Boris Pejović

Biće mi zadovoljstvo da vratim orden Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), da mi ga ne moraju oduzimati, posebno kad vidim kome su sve taj orden dali, poručio je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je sinoć u Pljevljima da će Sinod Srpske pravoslavne crkve oduzeti orden Svetog Save Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđa u Pljevljima.

Bošković je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da ga ne čude izjave mitropolita Amfilohija, budući da se, kako navodi, u posljednje vrijeme ponaša više kao biznismen nego kao svešteno lice.

"Ono na šta sam posebno ponosan je to što se moji i politički stavovi Rista Radovića dijametralno suprotno razilaze. U emisiji "Svjedok Božje ljubavi" mogli smo da vidimo dosta materijala koga to on podržava i blagosilja", ocijenio je Bošković.

On je naglasio da orden SPC nije ni tražio, te da je bio u Odboru Rudnika uglja Pljevlja, kada su pomogli finansiranje nekoliko vjerskih objekata.

"Izuzetno sam ponosam na to što smo tada radili i da sam danas u prilici, sigurno bih isto uradio i pomogao izgradnju vjerskih objekata, ili obnovu postojećih, bilo gdje na teritoriji Crne Gore", rekao je Bošković.

Stabilna bezbjednosna situacija

Bošković je ocijenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna i da su državni organi i u prošlosti znali da se izbore sa izazovima koji su bili mnogo složeniji s aspekta bezbjednosti.

"Siguran sam da imamo i snage i kapaciteta da sve ovo prevaziđemo na miran i dostojanstven način i u skladu s onim praksom koja se baštini u razvijenim evropskim državama, porodici naroda kojoj Crna Gora teži", kazao je Bošković u Dnevniku.

Dodao je i da je pozvao načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića i čestitao mu na stavu i izjavi da se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom.

"Ako dobro pročitate izjavu, vidjećete da je on rekao da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca i da će zaštititi bilo pojedinca bilo Vojsku u cjelini od zloupotrebe u bilo koje, političke ili vjerske svrhe", kazao je Bošković.

Ministar odbrane je poručio da Crna Gora ima vojsku koja je odana državi i koja je spremna da zaštiti teritorijalni integritet i državni poredak.