Litije bi Carevića mogle koštati fotelje

“Ja ću biti jako srećan ako bude takvog predloga”, kazao je Carević “Vijestima”
29330 pregleda 51 komentar(a)
Presudan glas nezavisnog odbornika: Džaković i Carević, Foto: Vuk Lajović
Presudan glas nezavisnog odbornika: Džaković i Carević, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da jedva čeka inicijativu za njegovo razrješenje, nakon što je Crnogorska indirektno potvrdila da će podržati takav predlog u lokalnom parlamentu.

“Ja ću biti jako srećan ako bude takvog predloga”, kazao je Carević “Vijestima” nakon prekjučerašnje sjednice Skupštine opštine.

Preispitivanje podrške Careviću nikada nije bilo izvjesnije nego sada, jer se samo u proteklih deset dana opozicioni DPS u nekoliko navrata javnim saopštenjima obrušio na gradonačelnika Budve, koga je prakitično punu godinu od kada je stupio na dužnost “mazio” i nije nalazio zamjerke na njegovo upravljanje. Međutim, od kada se Carević, koji je ujedno i predsjednik Crkvene opštine Budva, postavio kao neformalni vođa protestnih litija protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti, i opozicioni DPS, ali i vladajuća Crnogorska su u više navrata kritikovali takvu angažovanost, prilikom koje on svake nedjelje javnim saopštenjima poziva građane Budve da u što većem broju izađu na ulicu.

Da su i te kako nezadovoljni kazala je i novoimenovana predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je nakon kongresa te partije u ponedjeljak, odgovorajući na pitanje “Vijesti“, direktno poslala poruku: “Onaj koji preda zahtjev za razrješenje predsjednika Opštine Budva imaće našu podršku“.

Budvanski parlament broji ukupno 33 odbornika. Crnogorska ima tri odbornička mandata, pa ukoliko bi opozicioni odbornici iz redova DPS-a i SD-a, kojih ima 13, predali takvu incijativu za smjenu Carevića, potreban je još samo jedan glas za neophodnih 17 odbornika da zaista prvi put u novijoj istoriji parlament razriješi dužnosti predsjednika.

Šef budvanskog DPS-a Predrag Jelušić nije direktno “Vijestima“ odogovorio da li će ta partija, koja je najjača u lokalnom parlamentu i broji 12 odbornika, šta je dovoljno da se pokrene incijativa za razrješenje i da li će to učiniti nakon indirektnog poziva Crnogorske. Podsjetio je da je Crnogorska u više navrata inicirala da će uskratiti podršku Careviću kojega su njihovi odbornici glasali, pa je od toga odustala.

“Svjedoci smo da je Crnogorska u više navrata u prethodnom periodu najavljivala izlazak iz koalicije, podnošenje ostavki njihovih funkcionera, kao i pokretanje iste inicijative. To se nikada nije desilo. Podsjećamo da je upravo odlukom Crnogorske formirana vlast u Budvi, i baš njihovim glasovima izabran aktuelni predsjednik. Novo rukovodstvo Crmogorske izabrano je u ponedjeljak. Ukoliko to znači i jasan otklon od dosadašnje politike koju je personifikovao Vladimir Pavićević i njemu slični, mi to pozdravljamo, tim prije ako ova partija koja nosi prefiks crnogorskog ne bude više podržavala one koji ne poštuju išta što je crnogorsko i bude spremna da ne vrši više političke eksperimente i lutanja koja su gradu i građanima do sada donosila samo štetu“, kazao je Jelušić “Vijestima“.

On je naglasio da će DPS kao najjača partija u Budvi, sa najvećim brojem odbornika, biti spremna da pažljivo procijeni i isprati postupanja svake partije u Budvi.

Kako vlada Carević nijesu zadovoljne ni Demokrate, koje broje osam odbornika u budvanskom parlamentu, ali je malo izvjesno da bi bilo koji od njih podržao incijativu za smjenu gradonačelnika, posebno ako bi ona potekla od DPS-a.

Ponovo sve zavisi od Džakovića

A da je smjena Carevića moguća, postalo je izvjesno i nakon oglašavanja nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, čiji bi glas bio presudan.

On je prekjuče uputio otvoreni poziv Careviću i odbornicima, prije svega Demokratskog fronta i Demokrata, da potpišu inicijativu za ocjenu ustavnosti, kako je naveo, neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko to ne učine, Džaković je kazao da više neće podržati aktuelnu koalicionu vlast u Budvi, te će podržati incijativu za smjenu Carevića.

„Gospodo odbornici, gospodine Careviću, izvolite potpisati zajedno sa vašim poslanicima u Skupštini Crne Gore incijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Gospodine Careviću, i vi gospodo odbornici koji podržavate ovu inicijativu, ulazite u istoriju Crne Gore kao slobodari, u suprotnom ja više neću podržavati vašu koalicionu vlast, već ću koliko odmah podržati inicijativu za vaše i razrješenje predsjednika”, kazao je Džaković.

Bonus video: