Carević: Smeta im što se izjašnjavam kao Srbin, napadaju me zbog rejtinga

Carević je je kazao i da je posebna besmislica da on kao potomak Carevića može da uzurpira zemlju koja je nekada pripadala njima
21463 pregleda 71 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Koordinisani napadi i neutemeljene optužbe koje su ovih dana usmjerene protiv mene sa namjerom da me diskredituju dolaze od dobro poznatih adresa kojima smeta što sam prvi predsjednik opštine Budva koji se izjašnjava kao Srbin i koji dolazi iz političke grupacije Demokratski front (DF), saopštio je danas predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević povodom serije tekstova koji se odnose na tvrdnje istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Atakuju na mene baš u trenutku kada se više stotina hiljada nezadovoljnih vjernika okupljaju u litijama protiv diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i očigledno im je zasmetalo što sam rame uz rame sa mojim sugrađanima, vjernicima naše Srpske pravoslavne crkve i što zajedno sa njima vodim borbu za očuvanje naših svetinja. Očigledno je nervoza u suprotnom taboru narasla do usijanja čim se pokreće priča da sam uzurpirao državnu imovinu i da radim nezakonito, što je notorna neistina i podmetačina", istakao je Carević.

On je dodao da su rezultati rada DF-a i njega kao predsjednika Opštine, zajedno sa koalicionim partnerima, vidljivi svakom građaninu Budve.

"Očistili smo Budvu od organizovanog kriminala i korupcije, uveli red u javne finansije i to očigledno smeta onima koji su u takvom ambijentu navikli da stvaraju svoj sumnjivi kapital. Sa druge strane, sve što sam u privatnom sektoru radio, prije stupanja na javnu funkciju, radio sam u skladu sa zakonom i propisima, uredno izmirivao sve obaveze i dažbine prema državi i uvijek bio na bijeloj listi poreskih obveznika. Podaci moje firme i kompletno poslovanje je javno i pozivam svakoga da je provjeri do najsitnijih detalja", kazao je Carević.

Predsjednik Opštine Budva je poručio da su projekat izgradnje farme započeli kao porodična firma 2015.godine na parcelama koje su u njegovom vlasništvu.

"Od strane nadležnog organa Opštine Kotor dobili sam rješenje o postavljanju dva objekta u funkciji privredne djelatnosti i to: objekat za smještaj stoke i objekat za proizvodnju zdrave hrane, za period od pet godina, za šta sam regulisao obaveze po osnovu lokalne komunalne takse. Odmah nakon toga, firma "Carinvest" se u decembru iste godine obratila Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjevom za davanje na korišćenje 10 hektara susjednog zemljišta u svojini države, a koje bi koristili za potrebe razvoja poljoprivrednog gazdinstva. Prema tome, beskrupulozne su neistine da sam uzurpirao 500.000 kvadrata državnog hemljišta, već se radi od približno 10 hektara za koje sam podnio zahtjev i ušao u zakonsku proceduru zakupa i od 2015. godine još uvijek nismo dobili odgovor, iako su zakonom propisani jasni rokovi za postupanje, a proteklo je na današnji dan skoro pet godina", rekao je Carević.

On je kazao da su čekajući na odgovor resornog ministarstva uz uredno prijavljivanje obavljanja poljoprivredne djelatnosti izgradili još nekoliko štala i pomoćnih objekata.

"Naši zakoni podrazumijevaju pozitivnu prezumpciju i imajući u vidu da na naše zahtjeve nije odgovarano, kao i to da smo uredno registrovano poljoprivredno gazdinstvo, smatrali smo da ulaganjem sopstvenih sredstava doprinosimo unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na primorju. Korišćenje državnog zemljišta za našu farmu je samo doprinijelo poboljšanju jer je od zapuštenog prostora napravljeno kultivisano poljoprivredno zemljište. Dakle, na tom prostoru nisu izgrađeni turistički kompleksi, niti apart i condo hoteli, niti stanovi za tržište, niti soliteri i drugi objekti. Nisam uzurpirao državno zemljište već sam sopstvena sredstva uložio kako bih ga unaprijedio i poboljšao, čime je vrijednost istog porasla desetostruko", poručio je Carević.

Po njegovim riječima, u čitavom projektu izgradnje farme i poljoprivrednog gazdinstva slijedili su smjernice Vlade Crne Gore za razvoj ruralnog područja, a to, kako tvrdi Carević, potvrđuje i namjena ovog lokaliteta shodno Planu priobalnog područja.

"Nakon što je stupio na snagu novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji reguliše postupke legalizacije objekata, uredno smo podnijeli zahtjeve za legalizaciju izgrađenih objekata i postupak imovinsko-pravnih odnosa će biti regulisan u skladu sa važećim zakonom. Rješenjem nadležnog katastra upisali smo se kao vlasnici izgrađenih objekata u “G” list nepokretnosti i čekamo dalji ishod postupka. Pored podnijetog zahtjeva za zakup državnog zemljišta pokrenut je i postupak otkupa tog istog zemljišta u čemu imam ponovno odugovlačenje od strane državnih organa. Jasno je da se ovdje ne radi o uzurpaciji i da je to podmetanje i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane građane Crne Gore da dođu i lično se uvjere da je projekat koji sam realizivao pozitivan primjer i da zaslužuje svaku pohvalu jer sam državno zemljište unaprijedio i sačuvao od devastacije. To se sve uostalom može i vidjeti na snimcima iz drona koje je MANS napravio a koje sam tražio da mi dostave kako bih ih dalje ditribuirao turističkim agencijama koje su se zainteresovale za naš projekat, pa im se i ovom prilikom zahvaljujem na besplatnom marketingu", kazao je Carević.

On je kazao i da je posebna besmislica da on kao potomak Carevića može da uzurpira zemlju koja je nekada pripadala njima.

"O čemu i svjedoči naziv "Carevića potok" koji se nalazi na tom lokalitetu, pa ispada da sam uzurpirao zemlju svojih predaka. To dokazuje i činjenica da se u austrougarskom katastru predmetno zemljište vodilo kao vlasništvo Carevića, mojih predaka, i da polažemo svako običajno, zakonsko i drugo pravo. Da je ovo pravno uređena zemlja sa vladavinom prava, danas bi mi potomci Carevića bili upisani kao vlasnici i ne bi podnosili zahtjev za otkup ili zakup zemlje koja je prethodno nama pripadala", objasnio je Carević.

Kazao je i da je motiv napada na njega to što su u ovom trenutku politički rejting koji imaju on i DF na rekordnom nivou.

"Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja pokazao se trend najjačeg političkog subjekta u Budvi koji ima podršku u ovom trenutku od 12 mandata na projektovanu izlaznost od 73,48%. S obzirom da smo ušli u izbornu godinu jasno je da je prljava kampanja već počela, a sa tim i javno blaćenje od strane onih koji u politici ne biraju nikakva sredstva. Dok naša politička podrška raste, inspiratori napada na mene bilježe strmoglavi pad i činjenica je da više nikada u Budvi neće imati priliku da koče razvoj naše opštine. Iza ovih napada koje formalno sprovodi nevladina organizacija MANS kriju se one političke kukavice koje nemaju snage ni petlje da se suoče sa mnom. Svjesni da nemaju odgovor na pozitivne rezultate moje uprave odlučili su se za oprobani recept fabrikovanja afera", tvrdi Carević.

On je kazao i da se prije uključivanja u politiku ostvario kao uspješan poslovan čovjek isključivo svojim teškim i poštenim radom i da ga to razlikuje od kritizera koji imaju veoma malo radnog staža prije nego što su se uključili u politički i društveni život.

"Zbog toga me ne čudi njihov inferioran odnos kojim potvrđuju onu staru narodnu izreku da se sve prašta sem uspjeha. Za razliku od onih koji se kriju iza ovih napada, meni DPS nije mijenjao šume i pašnjake za atraktivne građevinske parcele na pjeni od mora, meni DPS-ovi planeri nisu donosili naručena planska dokumenta niti ucrtavali privremene objekte, a takođe nisam ni bio šalter za ucrtavanje u planskim dokumentima koje je DPS donosio. Prema tome, Demokrate su poslednje koje mene mogu da prozivaju da ponudim odgovore jer su zaboravili da ni dan danas nisu odgovorili na brojna odbornička pitanja na koji način je izvršena zamjena neurbanizovane parcele šume 3 i 4 klase za urbanizovanu parcelu na pjeni od mora u reciprocitetu kvadrat za kvadrat u Bečićima. Na te odgovore javnost već dugo čeka i mnogo su više nestrpljivi da čuju objašnjenja kako je to moguće i šta je suština njihovog dila sa prethodnom vlašću koju prozivaju kao kriminalnom a na ovom primjeru vidimo da su sarađivali sa njima i imali debele koristi", zaključio je Carević.

Bonus video: