"SITUACIJA U CRNOJ GORI JE NEPRAVEDNA ZA SRBE"

Dodik: Dolazak Đukanovića u BiH dodatno bi ponizio srpski narod

"U uslovima kada našem narodu uzimate dostojanstvo i pokušavate oduzeti imovinu u Crnoj Gori nije prihvatljiv dolazak predsjednika te zemlje kako bi odavde slao poruke protiv sprskog naroda", rekao je Dodik u intervjuu za izdanje Politike od nedjelje
8062 pregleda 89 komentar(a)
Dodik, Foto: AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović
Dodik, Foto: AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović, AP/Darko Vojinović

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nije trenutak za dolazak crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u tu zemlju jer bi njegov dolazak "dodatno ponizio srpski narod".

"U uslovima kada našem narodu uzimate dostojanstvo i pokušavate oduzeti imovinu u Crnoj Gori nije prihvatljiv dolazak predsjednika te zemlje kako bi odavde slao poruke protiv sprskog naroda", rekao je Dodik u intervjuu za izdanje Politike od nedjelje.

Prema njegovim riječima, situacija u Crnoj Gori je "nepravedna" za Srbe, a "mirni protesti koji se dešavaju su odbrana od jedne osione državne odluke koja nije uvažavala bazične interese tih ljudi".

On je rekao da vjeruje da je moguće da se to pitanje riješi tako što će se taj zakon poništiti, a potom ući u proces da bi se rješavalo demokratski, navodeći i da podržava "pravedne" zahtjeve Srpske pravoslavne crkve.

"Za Srbe na ovim prostorima je najvažnije da nema rata. Priče o ratu u BiH su obična podvala, ako u tome ne učestvuje NATO ili neko sa strane. Kako bi Bošnjaci napali i s čim, kako bi donijeli odluku", rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište pripada federaciji, a ne entitetima, on je rekao da RS ne može da prihvati "nepravno ponašanje okupacionog suda".

"Imamo ustavno pravo da se riješimo stranih sudija. Naš predlog je da troje stranih sudija zamijene domaći vrhunski pravnici, tako što će ih Predsjedništvo BiH predložiti, a potvrditi Dom naroda. Bošnjacima je to sjana prilika da se založe za BiH," rekao je Dodik.

Prema riječima Dodika, Srbi su u BiH ugurani na silu, i "ništa što je vezano za tu zemlju" ne doživljavaju kao svoje.

"U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da u njoj budemo poniženi. Nisam secesionista, mogu da ispredaju svakakve teorije, ali ovo je borba za položaj RS. Da više prestanemo da živimo u zemlji u kojoj ćemo sa strahom čekati odluke okupacijskih sudova", rekao je Dodik.