"STVARI SE NE MOGU VIŠE VRATITI U PREĐAŠNJE STANJE"

Jeremić: Buđenje naroda u CG dokaz da zlu mora doći kraj, nešto slično će se desiti i u Srbiji

Jeremić je kazao da će izbori u Srbiji najavljeni za 26. april, biti veliko čistilište, jer će se jasno pokazati "ko je zaista opozicija Vučiću, a ko Vučićeva opozicija"
6461 pregleda 13 komentar(a)
Jeremić, Foto: Narodna stranka, Narodna stranka
Jeremić, Foto: Narodna stranka, Narodna stranka
Ažurirano: 23.02.2020. 13:45h

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je povodom događaja u Crnoj Gori, rekao da je "buđenje naroda" u susjednoj državi dokaz da svakome zlu kad-tad mora doći kraj, i da se stvari ne mogu više vratiti u pređašnje stanje.

"Nešto će se slično dogoditi i u Srbiji, nakon uspješnog bojkota", rekao je Jeremić.

On je kazao da će izbori u Srbiji najavljeni za 26. april, biti veliko čistilište, jer će se jasno pokazati "ko je zaista opozicija Vučiću, a ko Vučićeva opozicija".

"Bojkot je već uspIo činjenicom da u novom sazivu parlamenta više neće biti prave opozicije. Ne može se građanima, a ni međunarodnoj zajednici, prodati priča da su Šešelj, Čanak, Četka i Zvono opozicija - to nije održivo stanje", rekao je Jeremić u intervjuu za list Blic.

Jeremić je naveo da će vrlo brzo postati jasno da takve institucije nemaju legitimitet, i da je izlaz iz političke krize moguć jedino kroz izbore, ali zaista slobodne, uz ispunjavanje svih zahtjeva koje su u vezi sa tim postavili opozicija i građani.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da je ta stranka raspustila gradski odbor u Šapcu zbog nespremnosti da se solidariše u bojkotu sa ostatkom Srbije.

"Taj odbor trenutno učestvuje u vlasti (u Šapcu) i bio je jedan od naših najjačih odbora u Srbiji. Način na koji danas vodimo stranku, sjutra ćemo voditi državu – principijelno, transparentno i bez trgovine javnim interesom", istakao je Jeremić.

Upitan o "jezivoj podjeli u društvu i situaciji ako nisi sa mnom, protiv mene si", Jeremić je odgovorio da je to neizbježna posljedica uspostavljanja totalitarne piramide vlasti na čijem se vrhu nalazi "radikalski huligan koji cijelog života sije frustraciju i mržnju prema svima koji mu se ne pokoravaju i drugačijih su političkih uvjerenja, nacije ili vjere".

"Ko prema ovoj ocjeni ima rezervu, predlažem mu da pogleda film 'Vladalac', zbog kojeg se njegovi autori ovih dana na monstruozan način vrijeđaju i napadaju, a što je najbolja potvrda istinitosti njegovog sadržaja", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li je Savez za Srbiju znao za plan čelnika Šapca i Paraćina Nebojša Zelenović i Saša Paunović da učestvuju na izborima, Jeremić je odgovorio da to Savezu nije bilo poznato i da je čak jedan od njih dvojice na nedavnoj sjednici Predsjedništva SZS uvjeravao da će sigurno bojkotovati izbore, ali da to za sada ne može da objavi jer bi mu se prije vremena raspala lokalna koalicija.

"Istina je da pod ovakvim okolnostima isključivo Vučić odlučuje ko će pobediti a ko izgubiti u Šapcu i Paraćinu, i da bi njih dvojica najbolji doprinos zajedničkoj borbi mogli da naprave tako što bi učinili da bojkot bude najuspješniji upravo u ta dva grada", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, naveo je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u američkom specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu vidi svoju šansu da dođe do predsjednika SAD Donalda Trampa, i ne pita za cijenu da bi se to dogodilo.

"Ne bi me iznenadilo da do njihovog susreta dođe već u narednih nekoliko nedjelja, ali to će Srbiju koštati kao Svetog Petra kajgana", rekao je Jeremić.