Usvojen Strateški plan razvoja Podgorice za period 2020-2025.

Menadžer grada Marjan Junčaj istakao je da se radi o kvalitetnom krovnom dokumentu
6188 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica Skupštine Glavnog grada, Foto: Screenshot/Youtube
Sjednica Skupštine Glavnog grada, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 24.02.2020. 16:47h

Skupština Glavnog grada usvojila je danas Strateški plan razvoja Podgorice za period od 2020. do 2025. godine.

Menadžer grada Marjan Junčaj istakao je da se radi o kvalitetnom krovnom dokumentu koji je apsolutno usklađen sa Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore i Zakonom o regionalnom razvoju, kao i Pravilnikom o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave.

“Strateški plan razvoja je pripremljen kroz participativni proces uz učešće ključnih predstavnika zainteresovanih strana i usklađen sa Strategijom regionalnog razvoja i ostalim nacionalnim i regionalnim politikama, strategijama i planovima. Svjesni naše obaveze da građanima Podgorice i svima onima koji Podgoricu vide kao grad u koji žele da ulože svoj kapital, ponudimo viziju kako će Glavni grad Crne Gore izgledati za 5 godina, temeljno i odgovorno smo pristupili izradi dokumenta koji je danas pred vama”, kazao je Junčaj.

Odbornici su danas, između ostaloga, usvojili Prijedlog Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio televizija Podgorica“, program rada Skupštine za ovu godinu.

Opozicija je danas napustila sjednicu Skupštine Glavnog grada, nakon što su odbornici vlasti predložili da se odbije njihov predlog da se raspravlja o razrješenju gradonačelnika Ivana Vukovića.

Odbornici opozicije su inicirali smjenu Vukovića, jer nije usvojio i realizovao Strateški plan razvoja Glavnog grada.

Odbornik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević je kazao je tačno da plan nije donešen, međutim po Zakonu nije određeno u kojem roku treba ga donijeti.

"Politički je legitimna inicijativa. Međutim, pokušava se predstaviti da postoji kriza vlasti, što nije tačno. Grad se razvija najintenzivnije u posljednjih 10-15 godina. Gradonačelnik Vuković i njegov tim zaslužuju sve pohvale", istakao je Rakočević.

On je kazao da će zbog toga tražiti da se ta tačka skine da dnevnog reda.

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je istakao da su po Zakonu podnijeli inicijativu.

Odbornik URA Luka Rakčević je ocijenio da su dobili uvjeravanje da će o toj tačci dnevnog reda raspravljati.

On je istakao da je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović je bio veći demokrata, jer se za vrijeme njegovog mandata raspravljalo o inicijativama opozicije, odnosno da je dozvoljeno da se o tome raspravlja.

"Ne dozvolite da Migo Stijepović bude primjer demokratije", rekao je Rakčević.

Na predlog opozicije određena je pauza od pet minuta, kako bi se njihovi odbornički klubovi dogovorili da li će da učestvuju u daljem radu Skupštine.

Odbornik Socijaldemokrata Boris Mugoša poručio je opoziciji da ako su sigurni da su podnijeli po Zakonu inicijativu, budu principjelni, pa traže i smjenu gradonačelnika Budve i Herceg Novog, jer ni tamo nije strateški plan realizovan.

Odbornik Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović je istakao da će napustiti sjednicu, jer ne žele da rade u nedomokratskoj atmosferi.

Opozicija je nakon toga i napustila sjednicu.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je istakao mu je žao što opozicija nije u sali, jer je treća tačka dnevnog reda o Strateškom planu Glavnog grada, pa su mogli da daju svoje sugestije i predloge.

Odbornici vlasti su izglasali da se inicijativa o razrešenju Vukovića povuče sa dnevnog reda.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Filip Makrid najavio je, tokom rasprave o Strateškom planu razvoja Glavnog grada, da se nada da će do kraja jula dobiti izvođača radova za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Dajbabama.

Odbornik SD Boris Mugoša je istakao da prema podacima, a nažalost zbog centralizacije u Podgorici svoju egzistenciju ostvaruje veliki broj građana.

"Postoje podaci da se tokom dana u Podgorici pola Crne Gore nalazi", kazao je Mugoša.

On je istakao da će u narednom periodu biti izgrađena škola u City kvartu, u Tološima, nova Gimnazija.

Bonus video: