razgovarao sa predsjednicom Savjeta za ljudska prava

Đukanović: Posvećeni smo beskompromisnoj borbi za očuvanje ljudskih prava

Predsjednik je kazao da Crna Gora i kroz proces pristupanja EU snažno radi na unapređenju sistemskog okvira, prevenciji kršenja prava i njihovom stalnom unapređenju
1096 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović i Elizabet Tiči Filsberger, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Elizabet Tiči Filsberger, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora ima izazove, ali je u stanju da ih sama uspješno savladava u skladu sa praksama demokratskih evropskih društava, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da je država posvećena beskompromisnoj borbi za očuvanje ljudskih prava.

On je, na sastanku sa predsjednicom Savjeta za ljudska prava Elizabet Tiči Filsberger, kazao da Crna Gora i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) snažno radi na unapređenju sistemskog okvira, prevenciji kršenja prava i njihovom stalnom unapređenju.

„Oblast ljudskih prava inspiriše politiku države, koja vidi svoj prostor u multilateralizmu kao platformi za snaženje uticaja malih zemalja, ali i kao dio pozitivne tradicije našeg društva senzitivnog na multietničnost i ljudska prava“, rekao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora ozbiljan partner, posvećen principu univerzalnosti i beskompromisnoj borbi za očuvanje ljudskih prava.

„Crna Gora, kao i druga društva, ima izazove, ali je u stanju da ih sama uspješno savladava u skladu sa praksama demokratskih evropskih društava“, naglasio je Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, istakao podršku mandatu Savjeta i prioritetima predsjedavanja i pozvao Filsberger da posjeti Crnu Goru.

Govoreći o aktuelnoj situaciji povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti Tiči Filsberger rekla je da je slične probleme pratila i u drugim zemljama i da do rješenja nije lako doći jer sežu u istoriju.

Ona je naglasila da je pogrešan pravac boriti se za monoetničke zemlje i da je važno da država gleda u budućnost, a ne u prošlost.

"Crna Gora je zemlja koja je uspjela da se nosi sa tranzicijom mnogo bolje od nekih drugih u regionu", istakla je Tiči Filsberger i poručila da Austrija iz koje dolazi snažno podržava politiku proširenja.

Ona je zahvalila Đukanoviću što je došao u Ženevu, ističući da je njegovo prisustvo velika čast i potvrda da male zemlje posvećuju mnogo više pažnje vrijednostima multilateralizma.

"Uspjeh Savjeta za ljudska prava mjeri se upravo doprinosom svih kategorija društva i država", zaključila je Tiči Filsberger.

Preporučujemo za Vas