Joković: Riješiti pitanje Zakona, pa onda dijalog

Predsjednik SNP-a jenaglasio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti glavna kočnica za dijalog i, na kraju, dogovor vlasti i opozicije
1059 pregleda 8 komentar(a)
Joković, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Joković, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Tokom jučerašnjeg razgovora sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković ponovio je stav SNP da prvo treba riješiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa onda početi dijalog opozicije i vladajuće većine kako bi se mogli steći uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, saopšteno je iz SNP-a.

Joković je, kako navode, naglasio da je taj zakon glavna kočnica za dijalog i, na kraju, dogovor vlasti i opozicije. Potrebno je, kako je ocijenio, raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva kako bi sve političke partije učestvovale na predstojećim izborima.

U trenutnoj situaciji, istakao je Joković, u Crnoj Gori teško može da dođe do parlamentarnih izbora. Posebno je, dodaju iz SNP-a, istakao činjenicu da pojedine državne institucije gotovo i ne funkcionišu, pa je vrlo teško u takvom ambijentu očekivati demokratske iskorake.

"Što se tiče problema sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Joković je podsjetio da vlast najjači udar vrši upravo na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, podsjećajući na činjenicu da jedino sa SPC nije potpisan temeljni ugovor, kako je to učinjeno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom. Joković je izrazio nadu da će delegacija EP realno sagledati cijelu situaciju, uzeti u obzir činjenice na koje ukazuje opozicija i pomoći da se stvari riješe na kvalitetan način", zaključuju iz SNP-a.

Bonus video: