"u postupku pravilna primjena zakona nije postojala"

Gošović: Vjerujemo da će pravda ipak biti dostižna

"U sudstvu postoji tradicionalna maksima da ,,sudija govori svojom presudom”. Donesenom presudom, sudije vijeća Upravnog suda rekli su sve dokle smo kao društvo stigli u reformi pravosuđa, i do koje mjere je ugrožena nezavisnost, nepristrasnost, savjesnost u odlučivanju, integritet sudija i integritet samog Upravnog suda", navodi se u saopštenju
3366 pregleda 4 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Demokrate
Neven Gošović, Foto: Demokrate

Upravni sud Crne Gore, nakon proteka skoro osam mjeseci od dana podnesene tužbe, odlučio je da je odluka Skupštine opštine Kotor o razrješenju Dragice Perović, predsjednice Skupštine opštine, donesena na zakonit način, saopštio je Neven Gošović, član Predsjedništva Demokrata.

"U sudstvu postoji tradicionalna maksima da ,,sudija govori svojom presudom”. Donesenom presudom, sudije vijeća Upravnog suda rekli su sve dokle smo kao društvo stigli u reformi pravosuđa, i do koje mjere je ugrožena nezavisnost, nepristrasnost, savjesnost u odlučivanju, integritet sudija i integritet samog Upravnog suda", navodi se u saopštenju.

Kako saopštava Gošović, "riječ je o presudi u kojoj nije ispisan zakon, pravo i pravda. Presudi čije je obrazloženje u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i propisima Skupštine opštine Kotor".

"Donesenom presudom, sud konstatuje da je grupa od 17 odbornika u skupštini opštine Kotor, dana 05.06.2019. godine podnijela Predlog za razrješenje Dragice Perović - predsjednice Skupštine opštine Kotor, i da je ista grupa odbornika dana 13.06.2019. godine podnijela Zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine opštine Kotor sa tačkom dnevnog reda: Predlog odluke o razrješenju predsjednice Skupštine opštine Kotor. S tim u vezi sud je, bez ikakvog pravnog i činjeničnog utemeljenja ocijenio da je Dragica Perović bila dužna sazvati sjednicu Skupštine opštine Kotor u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za njeno razrješenje", navodi se u saopštenju.

"Takvu ocjenu sud potkrepljuje netačnom, skandaloznom ocjenom, da je Predlog za razrješenje predsjednice Skupštine opštine Kotor sadržao zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine opštine. Isto je urađeno, iako je postupajućim sudijama bilo dobro poznato da je naznačenu obavezu, saglasno važećim propisima, predsjednica Skupštine opštine Kotor bila dužna izvršiti u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva grupe odbornika za sazivanje sjednice skupštine opštine, što je Dragica Perović i učinila", tvrdi Gošović.

Kako se navodi u saopštenju, "više je nego jasno da u postupku donošenja predmetne presude samostalnost suda i pravilna primjena zakona nije postojala. Takva presuda predstavlja doprinos legalizaciji bezakonja, koje već duže vrijeme sprovodi, silom neprava, i političkom korupcijom formirana odbornička većina u Skupštini opštini Kotor".

"Na navedeni način donesena presuda pokazuje i do koje mjere je ogrezao diktatorski režim u Crnoj Gori u gaženju sudske nezavisnosti kao preduslova vladavine prava i osnovne garancije pravičnog suđenja.Vjerujući da će pravda ipak biti dostižna, već danas Vrhovnom sudu Crne Gore podnijećemo Zahtjev za preispitivanje predmetne presude Upravnog suda", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas