Demos: U Javnom servisu se najjače osjeća trulež partijske države

U Demosu ističu da predsjednika Đukanovića niko ne pita zašto je išao toliko puta u crkvu za koju kaže daje neregistrovana, da "u stilu mučenika moli i ljubi krst i ruku mitropolita iste crkve"
3489 pregleda 18 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Javni servis ogoljenim medijskim podaništvom ostvaruje više funkcija, samo ne onu koja se zove objektivno informisanje u interesu građana, smatraju u Demosu.

"Pored udaljavanja zemlje od Evropske unije, koja se već više puta kritički izjasnila o nezakonitom i autokratskom pretvaranju Javnog servisa u propagandno partijsko glasilo, poslednjom fazom partijska tvrđava vrši direktnu mentalnu torturu nad građanima. Možda se sada nigdje tako jako ne osjeća trulež partijske države kao u njenom ekskuizivnom čedu, partijskom servisu", navodi se u saopštenju Demosa.

To, kako su kazali, na najubjedljiviji i "najbjedniji način" pokazuju izvještavanja o stanju u zemlji.

"Ne samo da dnevnici i specijalizovani kadrovi podaništva servisiraju dnevno-političke bitke vladajuće stranke, posebno njenog predsjednika, već bestidno falsifikuju podatke koji su očigledni građanima ove zemlje. U subotnom dnevniku najveće narodno okupljanje u istoriji Crne Gore je bilo u sjenci zajapurenog partijskog predsjednika države, rodonačelnika poslednjeg projekta podijela mržnje u zemlji. Prioritetno se promisalo poslednje saznanje Đukanovića da crkva nije registrovana. Niko ga ne pita zašto je toliko dugo blisko sarađivao sa istom crkvom, zašto je išao toliko puta u tu, kako kaže neregistrovanu crkvu, da u stilu mučenika moli i ljubi krst i ruku mitropolita iste crkve", navode u Demosu.

U Javnom servisu, dodaju u toj partiji, paralelno "falsifikuju podatke o građanima na litijama i mirnom karakteru tih protesta."

"Prave se specijalne emisije o crkvi, mitropoliji, mitropolitu u istom falsifikatorskom stilu kada je ista kuća pravila mračne montaže o pojednicima i društvenim snagama koje su se borile za nezavisnu Crnu Goru i protiv ratno-huškačke politike istog Đukanovića. Ostaje javno pitanje zaposlenima u Javnom servisu. Da li neko tamo osjeća makar individualni stid za kompromitovanje novinarske profesije javnim pretvarenjem centralne medijske institucije u poslugu vladajuće stranke i službi oko Mila Đukanovića", zaključuje se u saopštenju Demosa.

Bonus video: