Bošković: Obaveza Crna Gore i Slovačke je da doprinose međunarodnoj stabilnosti

Bošković je primio danas u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Slovačke za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Milana Mindeka
539 pregleda 1 komentar(a)
Bošković i delegacija Slovačke, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i delegacija Slovačke, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Slovačka, kao dvije kredibilne NATO saveznice, imaju obavezu i odgovornost da kontinuirano doprinose regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je primio danas u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Slovačke za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Milana Mindeka.

Bošković je naveo da je zadovoljan odbrambenom saradnjom Crne Gore i Slovačke i istakao da je otvoren za njeno intenziviranje, sa fokusom na oblasti od zajedničkog interesa.

„Crna Gora i Slovačka, kao dvije kredibilne NATO saveznice, imaju obavezu i odgovornost da kontinuirano doprinose regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti, postavljajući primjer uspješnih kontributora kolektivnoj bezbjednosti“, kazao je Bošković.

On je ukazao na stratešku opredijeljenost Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji (EU) i naveo da je zadovoljan podrškom koju Slovačka pruža Crnoj Gori na tom putu.

Mindek je kazao da vjeruje da će Crna Gora i Slovačka da nastave da njeguju dobre odnose, s akcentom na oblast odbrane.

On je poručio da će resorno ministarstvo Slovačke da nastavi da bude kredibilan partner Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, naglasivši spremnost za jačanje odbrambene saradnje kroz zajedničke projekte.

Mindek je istakao da je zadovoljan napretkom Crne Gore na putu evropskih intergacija i posvećenošću države tom procesu.

On je podsjetio na angažman Slovačke u okviru Višegradske grupe (V-4), naglasivši da su sve države V-4 članice i EU i NATO i da će nastaviti sa zalaganjem za napredak integracionog procesa država zapadnog Balkana.

Sagovornici su razgovarali i o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima dvije države, saradnji u okviru Alijanse i učešću pripadnika dvije vojske u međunarodnim misijama i operacijama.

Bonus video: