SNP: Nova metodologija procesa pristupanja EU, izazvala reakcije širom regiona

SNP smatra da će usvajanjem novog modela pristupanja Crna Gora poslati jasnu poruku da se ne boji izazova
1004 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SNP je saopštio da je nova metodologija procesa pristupanja EU, koja bi trebalo da oživi perspektivu članstva Zapadnog Balkana, izazvala reakcije širom regiona.

"Dok većina država kandidata izražava simpatije prema novoj metodologiji, vjerujući da će ona uvesti novi kvalitet u sam proces koji je poslednjih godina odisao zamorom, crnogorski zvaničnici i dalje vrlo šturo govore o njoj. Naime, nova metodologija pristupanja podrazumijeva niz novina, među kojima i objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja u tzv. klastere, kako bi se politički fokus država kandidata usmjerio na najvažnije sektore, ali i sankcije u slučaju nesprovođenja reformi i ispunjavanja uslova. Takođe, novo je i da pregovori mogu biti potpuno obustavljeni ukoliko država načini veliki korak nazad u reformama", saopšteno je iz SNP-a.

Dodaju da je upravo to ono čega se plaši crnogorska vlast.

"Svjesni da nemaju mjerljive rezultate u poglavljima 23 i 24, da pregovori traju skoro osam godina, te da je prošla cijela godina, a da poslednje poglavlje (Konkurencija) nije otvoreno, vlastodršci se drže stare metodologije i ne bi ništa mijenjali kako ne bi poljuljali sopstvene pozicije. Sigurno je da će Albanija i Sjeverna Makedonija pregovarati po novoj metodologiji. Čak je i Srbija, koja kao i naša zemlja ima mogućnost da bira između starog i novog modela, izrazila pozitivne ocjene o novousvojenom načinu ispunjavanja obaveza prema EU. I evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je da postoji više razloga za prelaz Srbije i Crne Gore na novu metodologiju. SNP CG, kao partija koja se od početka zalaže za evropske integracije, vjeruje da je došlo vrijeme da Crna Gora odlučnije krene u proces pristupanja kako bi u što kraćem roku obezbijedila članstvo u klubu najuspješnijih država i ispunila očekivanja građana. U tom smislu, SNP smatra da će usvajanjem novog modela pristupanja Crna Gora poslati jasnu poruku da se ne boji izazova. Samo tako će se stvari izvesti na čistac i precizno vidjeti u kojim oblastima fali rada i posvećenosti, a u kojima Vlada fingira reforme i godinama komplikuje i odugovlači samo pristupanje Evropskoj uniji", zaključeno je.

Bonus video: