Rok do 03. aprila 2020. godine

Ministarstvo poljoprivrede: Bespovratna podrška za uvođenje standarda zaštite životne sredine na farmama

"Kako bi se obezbijedilo da, konkretno stočarske farme, ispoštuju standarde vezane za zaštitu životne sredine, Ministarstvo je u skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu danas objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za upravljanje stajskim đubrivom", navodi se u saopštenju
1192 pregleda 0 komentar(a)
Iliustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Iliustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

U okviru brojnih mjera podrške za modernizaciju i uvođenje standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede posebnu pažnju posvećuje podsticanju proizvođača da ispune agroekološke standarde, saopšteno je iz tog Ministarstva.

"Kako bi se obezbijedilo da, konkretno stočarske farme, ispoštuju standarde vezane za zaštitu životne sredine, Ministarstvo je u skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu danas objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za upravljanje stajskim đubrivom", navodi se u saopštenju.

"Nepravilno skladištenje stajnjaka u stočarskoj proizvodnji ima negativan uticaj na zemljišta, vode i vazduha, te je u cilju sprječavanja takvog uticaja Ministarstvo obezbijedilo podršku za izgradnju ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje stajskog đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka", kaže se u saopštenju.

Dodaju da "maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 4.000€ uz budžetsku podršku do 60% vrijednosti prihvatljive investicije (do 2.400€), osim za mlade poljoprivrednike (do 40 godina) za koje je podrška do 70% prihvatljive investicije (do 2.800€). Dodatnih 5% podrške dodjeljuje se za podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede".

Kako objašnjavaju, "za podršku po ovom Javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje 5 uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, 5 krava/bikova, 10 junica itd.), a koja su upisana u Registar za identifikaciju i obilježavanje životinja i Registar poljoprivrednih gazdinstava".  

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta po ovom javnom pozivu je 03. april 2020. godine.  

"Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i Zahtjev za dodjelu podrške nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.