PREDLOG KLUBA POSLANIKA SDP

U Skupštini odbijena rasprava o zakonu o PIO i rezolucija o zaštiti aerodroma

Poslanici vladajuće većine, kako je saopšteno iz SDP-a, odbili su i raspravu o Interpelaciji politike vlade u oblasti zdravstva, kao i predlog zakona kojim bi se poresko opterećenje za poslodavce smanjilo sa sadašnjih 67 odsto na 55 odsto
1321 pregleda 1 komentar(a)
Sa prve sjednice Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2020., Foto: Skupstina.me
Sa prve sjednice Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2020., Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore odbila je da uvrsti u dnevni red predloge reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika SDP.

Predsjednica SDP i poslanica u Skupštini Draginja Vuksanović Stanković je obrazlažući predlog Rezolucije o zaštiti aerodroma Crne Gore istakla da smatra da profitabilna preduzeća koja su u vlasništvu države "i dalje treba da prave profit za građane Crne Gore, a ne za strane investitore". 

"Kompanije koje imaju monopol, a Aerodromi CG imaju monopol na avio prevoz u Crnoj Gori će uvijek biti profitabilne, samo je ključno pitanje da li taj profit treba da ostaje u Crnoj Gori ili treba da bude izvor zarade za strance", kazala je Vuksanović Stanković.

Podsjetila je da je SDP u novembru 2019. godine u skupštinsku proceduru predao Rezoluciju o očuvanju aerodroma Crne Gore kojom je traženo da se odustane od od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju. 

"Što se nas u SDP tiče, nećemo pristati na koncet po kojem će naši aerodromi praviti profit za strane kompanije, a naši građani i turisti plaćati skuplje usluge na njima i uradićemo sve što je u našoj mogućnosti i na državnom i na lokalnom nivou u Tivtu i Podgorici da do se ovaj štetan posao ne realizuje.  Zbog toga se zalažemo da se građani Tivta na referendumu izjasne o tome da li su za to da njihov novac ide u ruke stranaca ili da ostaje Tivtu i Tivćanima. Da li su davali djedovinu za javno dobro na korist svih ili za strateške investitore Vlade koji bi iznijeli stotine miliona eura profita van naše države", rekla je Vuksanović Stanković. 

Poslanik Raško Konjević je, obrazlažući predlog Zakona o PIO naveo da je predlog ovog zakona dogovoren od strane socijalnih partnera još 2018. godine, ali da još uvijek nije predložen od strane ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića. 

"Tim predlogom bi se se značajno unaprijedili uslovi penzionisanja za hiljade naših građana brisanjem 10 najlošijih nevezanih godina iz obračuna penzije, povećala minimalna penzija za 20 odsto, smanjio broj godina potrebnih za penzionisanje i uvele druge povoljnosti za sadašnje i buduće penzionere. Ne mogu da vjerujem da i pored niza obećanja Purišića, najava i oštrih riječi koje smo čuli iz Kluba DPS, minimum što očekujemo je da podržite da se o ovom zakonu raspravlja. Socijalni status naših penzionera je svake godine sve gori i gori, a penzije su manje za 4 odsto u protekle tri godine, jer je njhov rast bio samo 1,4 odsto, dok su troškovi života porasli za 5,4 odsto. Zbog svega ovoga i tražimo da Purišić podnese ostavku, jer očigledno nije u stanju da ispuni svoje obećanje. A DPS, SD i HGI odbijanjem ovog predloga pokazali su da samo obmanjuju penzionere i građane", naveo je Konjević.

Poslanici vladajuće većine, kako je saopšteno iz SDP-a, odbili su i raspravu o Interpelaciji politike vlade u oblasti zdravstva, kao i predlog zakona kojim bi se poresko opterećenje za poslodavce smanjilo sa sadašnjih 67 odsto na 55 odsto. 

"Takođe, nije prihvaćen predlog kojim bi se povećala minimalna zarada i predlog izmjena zakona o PDV kojim bi se uvela niža stopa tog poreza na električnu energiju", saopšteno je iz SDP-a.