URA Kotor: Aprcović najodgovorniji za štetu koju gradu pravi izgradnja pothodnika

“Tako je odluka donesena, potpisan je ugovor vrijedan 1,4 miliona eura, prva plaćanja izvršena, ugovoren projektantski nadzor, građevinski nadzor i radovi su otpočeli 25. januara.Ugovereni rok za završetak radova je 130 dana, pa bi prolaz dug 50 a širok 6,5 metara sa dva para pokretnih stepenica trebao biti završen najkasnije do 1. juna”, ističe predsjednica kotorske URE
5493 pregleda 11 komentar(a)
Gradnja pothodnika, Foto: URA
Gradnja pothodnika, Foto: URA

Nije davno bila Skupštine grada Kotora održana 6. novembra kada je Željko Aprcović zdušno uvjeravao da investiciji zvanoj “pothodnik”, nema premca po pitanju kvaliteta projektne dokumentacije i svih neophodnih istraživanja koja su prethodila izradi projekta, ističe Ljiljana Popović-Moškov odbornica i predsjednica kotorske URE, koja je, kako se kaže u saopštenju, prilikom izglasavanja ove investicione odluke jedina glasala protiv njenog donošenja.

“Na toj sam sjednici lokalnog parlamenta diskutovajući po ovoj tački dnevnog reda, istakla dvije stvari. Prva je da se Odluka ne bi trebala usvojiti jer nije po zakonu obzirom da je ista sadržala odredbu po kojoj se u posao uvodi izvođač radova koji je izabran na tenderu od prije više od dvije godine i koji je Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora raspisala u vrijednosti od 1,5 miliona eura i koja nije planirana budžetom. Druga stvar je bila sumnja da su izvršena sva potrebna tehnička i druga ispitivanja koja garantuju izvodljivost ove investicije”, ističe Popović-Moškov.

Međutim, gospodin Aprcović je, kako ona kaže održao gotovo polusatni monolog ističući neznanje, političku opstrukciju i prikupljanje jeftinih političkih poena svih onih koji se protive ovakvoj kapitalnoj investiciji, uvjeravajući da je projektna dokumentacija urađena perfektno i da nema nikakvih bojazni za uspješnu realizaciju ove investicije.

“Tako je odluka donesena, potpisan je ugovor vrijedan 1,4 miliona eura, prva plaćanja izvršena, ugovoren projektantski nadzor, građevinski nadzor i radovi su otpočeli 25. januara.Ugovereni rok za završetak radova je 130 dana, pa bi prolaz dug 50 a širok 6,5 metara sa dva para pokretnih stepenica trebao biti završen najkasnije do 1. juna”, kaže se u saopštenju predsjednice kotorske URE.

Ona pojašnjava "da su se obistinile špekulacije po kojima podzemne vode prave mnoge probleme izvođaču radova i da je ta potvrda stigla kroz dopis koji je izvođač radova od prije nekoliko dana, tačnije od 27. februara uputio lokalnoj upravi i u kojem ističe da su podzemne vode za njih nepremostiva prepreka i da ni pet crpnih pumpi ne pomažu, jer je priliv vode ogroman, te traže hitan sastanak sa nadležnima jer se radovi više ne mogu izvoditi po revidovanoj projektnoj investiciji".

“Ovo znači samo dvije stvari - ili će se odustati od investicije a troškovi su nastali, ili će se dati nekakvo tehničko riješenje koje će zahtjevati “dodatne radove”, pa ako ni ono ne bude dalo rezultate opet će se lutati u tehničkim riješenjima a prekoračenja u troškovima biti ogromna. Međutim, što god da lokalna vlast odluči, mi ćemo tražiti odgovornost predsjednika Aprcovića u čitavoj ovoj stvari, jer ovaj primjer neodgovornog pristupa izvođenju investicija i prosipanja budžetskih para ne smije proći nekažnjeno i to ne samo u političkom smislu”,navodi se u saopštenju Popović-Moškov.

Ona zaključuje “da ako jedno od najvažnijih ispitivanja koje je trebalo ozbiljno i stručno uraditi, nije bilo ispitivanje podzemnih voda, onda se mi “laici” pitamo što su bili prioriteti u izradi projektno-tehničke dokumentacije a za ovakve propuste se mora odgovarati”.