Đukanović: Razvoj Estonije inspiracija za Crnu Goru

Đukanović je podsjetio da je Estonija bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti uspostavila diplomatske odnose
3845 pregleda 23 komentar(a)
Đukanović i Kaljulaid, Foto: Saša Matić
Đukanović i Kaljulaid, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 10.03.2020. 14:13h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nastavio je zvaničnu posjetu baltičkim državama. Kako saopštavaju i danas u Talinu razgovarao sa predsjednicom Estonije, Kersti Kaljulaid.

Đukanović se zahvalio predsjednici na srdačnoj dobrodošlici i na, kako je rekao, veoma sadržajnom razgovoru.

"Sa velikim poštovanjem se u Crnoj Gori odnosimo prema okolnostima na koje ste Vi podsjetili, da je Republika Estonija bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti uspostavila diplomatske odnose, ali i ne zaboravljamo da je Republika Estonija bila prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Veoma smo zahvalni za razumijevanje koje Estonija pokazuje u odnosu ne samo na evropske i evroatlanske aspiracije Crne Gore, nego i regiona Zapadnog Balkana u cjelini. Zahvaljujući, između ostalog, i toj podršci Zapadni Balkan je danas bliže evropskom sistemu vrijednosti nego što je bio bilo kada u svojoj istoriji. Kada tome dodamo i vrlo ohrabrujuće najave nove Evropske komisije i briselskih institucija, onda moram kazati da imamo razloga za optimizam kada je u pitanju unapređenje stabilnosti, ekonomskog i demokratskog prosperiteta Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

Kazao je da Crna Gora odnose sa Estonijom smatra prijateljskim, a međudržavnu saradnju dvije zemlje kao veoma uzornu.

"Naša dosadašnja saradnja je bila fokusirana na politička pitanja – vanjsku politiku, odbranu i bezbjednost. Estonija nam je veoma pomogla kroz otvaranje mogućnosti za doškolovavanje našeg oficirskog kadra na baltičkom odbrambenom koledžu, i na taj način pomogla snaženju naših kapaciteta za stvaranje članstva u NATO i za realizaciju odgovornih zadataka koje smo kao nova članica Alijanse preuzeli. Siguran sam da ćemo u ovoj oblastii nastaviti da unapređujemo saradnju kroz implementaciju već potpisanog Memoranduma o pristupanju Crne Gore NATO Centru izvrsnosti i sajber bezbjednosti u Talinu", rekao je Đukanović.

Zahvalio je i predsjednici Kaljulaid na inicijativama koje su se mogle čuti za druge oblasti saradnje, prije svega u oblasti ekonomije, gdje, kako je rekao, dvije države već imaju neke programe na kojima sarađuju, kao što je Program izgradnje platforme za sistem elektronskog licenciranja.

"Ali kao što je gospođa Predsjednica kazala, veliku šansu vidimo za unapređenje saradnje u nekim važnim djelatnostima, posebno važnim za Crnu Goru kao što je turizam. Za nas je jednako inspirativno i estonsko iskustvo u razvoju poljoprivrede i primjene IT tehnologije u toj oblasti. Takođe, vjerujem da je Crna Gora definisala strateški dokument oko digitalne transformacije društva. Naša saradnja u toj oblasti i transfer ekspertiza iz Estonije u Crnu Goru će biti od velike koristi. I napokon, oblast vladavine prava će biti ključni izazov za sve balkanske države koje imaju aspiracije da postanu članice EU. Dostignuća koja Estonija ima na tom planu će, takođe, biti od velike koristi i Crnoj Gori, vjerujem, i našim susjedima u lakšem savladavanju budućih izazova i stvaranju pretpostavki za dogledno članstvo u EU. Finalno, uz ponovljenu zahvalnost želim da kažem da bi mi bilo veliko zadovoljstvo da gospođu Predsjednicu ugostim u Crnu Goru, i da na taj način nastavimo već ranije uspostavljenu praksu političkog kontakta na najvišem nivou", zaključio je Đukanović.

Kaljulaid je takođe podsjetila da je Estonija 2006. bila prva država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom, te da se nada da će naša država uskoro postati i članica EU.

"Meni je izuzetno drago da smo uspjeli ponoviti podršku koju pružamo Crnoj Gori kada smo na dan vašeg članstva u NATO-u zavijorili vašu zastavu ovdje ispred naše palate. Nadam se da ćemo tu ceremoniju sa zastavom moći da ponovimo kada budete postali članica EU i da taj neće biti u dalekoj budućnosti. Mi nastavljamo da pružamo podršku i da diplomatski radimo, i podržavamo vaša nastojanja na putu EU integracija. Naročito ćemo to raditi vezano za sastanak Evropskog savjeta u martu, gdje će se razgovarati o politici proširenja i proširenju na Zapadni Balkan. Znamo da je to izuzetno značajno za cijeli region i znam da naš premijer i vlada ulažu velike napore da vas u tome podrže".

Kaljulaid
Kaljulaid(Foto: Saša Matić)

Estonija je, kako je rekla, takođe spremna da pomogne Crnoj Gori u oblasti vladavine prava, izgradnji institucija i oblasti digitalnog razvoja. Tu je, kako je kazala, Estonija izuzetno jaka i spremna da podijeli svoja iskustva.

"Mi to možemo da radimo iz našeg javnog sektora i možemo da uključimo privatni sektor", rekla je Kaljulaid, istakavši da su pojedine kompanije vrlo zainteresovane da ostvare saradnju sa Crnom Gorom u oblasti kontrole upravljanje granicama i obezbjeđivanja sajber bezbjednosti u javnom sektoru. "Takođe smo razpoloženi da na nekom osnovnom nivou u temeljima sarađujemo sa vašom zemljom", dodala je.

Kaljulaid je istakla da je Estonija zahvalna i na prisustvu crnogorskih vojnika u NATO misiji u Letoniji. "Nikada ne zaboravljamo napore vojnika koji su spremni da dođu u ovaj region, rade naporno, uče i obučavaju se kako bismo omogućili zaštitu, kao članice NATO-a, od 360 stepeni, koja je u našoj strategiji."

Podsjetila je da je, nakon što je dobila nezavisnost, Estonija učestvovala u mirovnim misijama na Balkanu, zato što su, kako je kazala, i tada shvatili princip da se "sami u ovom svijetu ne možemo zaštititi i ne možemo biti bezbjedni". "Zbog toga stojimo ujedinjeni u zajedničkoj odbrani", poručila je ona.

Želim da kažem pošto ste sunčana zemlja a mi imamo mnogo manje

Predsjednica Estonije je i poručila da treba raditi na razvijanju saradnje u oblasti turizma, te da bi bilo korisno oformiti delegaciju koja bi istražila potencijale saradnje dvije zemlje na tom polju.

"Šta god mi političari da radimo i kako god da sarađujemo, suštinska saradnja i odnosi između naših država uspostavljaju se kroz saradnju pojedinaca i saradnju biznisa", poručila je ona.

Predsjednik će se, kako je ranije saopšteno, sastati i sa premijerom Jurijem Ratasom, a posjetiće i NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu i sajber odbranu i e-Estonija brifing centar.

Bonus video: