Sastanak Đukanovića i Ratasa: Estonija će pomoći Crnoj Gori u pregovaračkom procesu

„Danas su prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na Zapadnog Balkana, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u Uniji“, kazao je Đukanović
488 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović -Ratas, Foto: Saša Matić
Đukanović -Ratas, Foto: Saša Matić

Estonija će pomoći Crnoj Gori u zatvaranju pregovaračkih poglavlja i podržaće je u otvaranju poglavlja osam, poručio je estonski premijer Jurij Ratas u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović se sa Ratasom sastao u Talinu, tokom zvanične posjete Estoniji, i ocijenio da je posjeta na najvišem nivou prilika da se veoma dobri odnosi i saradnja dvije države dodatno unaprijede i prošire.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, zahvalio Estoniji što je bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti, i prva koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Danas su prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na Zapadnog Balkana, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u Uniji“, kazao je Đukanović.

On je pozitivnim ocijenio nove tonove briselskih institucija i dodao da očekuje aktivniji pristup procesu proširenja i poziv za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, što bi, kako je naveo, predstavljalo ohrabrenje za Zapadni Balkan i potvrdu da je ta politika živa.

„Na toj liniji zahvalio je Estoniji za kontinuiranu poziciju snažnog promotera integracije našeg regiona“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, istakao zadovoljstvo visokim stepenom prijateljske podrške i razumijevanja u političkoj sferi, posebno u okviru NATO partnerstva - školovanju crnogorskih oficira na baltičkom vojnom koledžu i pristupanju Crne Gore NATO Centru izvrsnosti.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora i Estonija imaju prostor za intenziviranje ekonomske saradnje na osnovama crnogorske razvojne politike i potrebe za transferom iskustava u poslovanju estonskih investitora.

On je predložio tješnje kontakte biznis zajednica i prezentaciju turističkih potencijala Crne Gore.

„Estonija je inspiracija za Crnu Goru na polju digitalizacije i sajber bezbjednosti“, kazao je Đukanović, uz interesovanje za razmjenu iskustava u vladavini prava, imajući u vidu visoku poziciju Estonije u toj oblasti.

Ratas je, kako je saopšteno, zahvalio Crnoj Gori za savezništvo u NATO, na pridruživanju centru izvrsnosti i za podršku bezbjednosti baltičkog regiona kroz učešće crnogorski vojnika u okviru Ojačanog prisustva.

On je ukazao na snažnu podršku Estonije procesu pregovora Crne Gore sa EU, uz želju da Crna Gora štoprije postane članica.

„Estonija će podržati Crnu Goru da otvori poglavlje 8 i pomoći u zatvaranju poglavlja“, poručio je Ratas.

On je rekao da je optimista da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svjetlo već u martu, uz uvjerenje da će Samit u Zagrebu predstavljati zamajac za šire sagledavanje politike proširenja.

Ratas je iskazao spremnost za punu saradnju i razmjenu iskustava u digitalnoj infrastrukturi, koja je značajna za kvalitetno upravljanje, ali i kvalitet života građana.

„Uz intenziviranje ekonomske saradnje dvije države imaju puno iskustava da podijele i na polju obrazovanja i pokretanja start-up-ova“, poručio je on.

Ratas je rekao da će mu biti čast da posjeti Crnu Goru u najskorije vrijeme, na upućeni poziv njegovog crnogorskog kolege.

Bonus video: