Članovi Savjeta RTCG dogovarali kako da zataškaju propust

Poslanik SNP-a nakon dva mjeseca dobio odgovor na pritužbu RTCG, u međuvremenu kod njega greškom završio mail u kome se dogovara kako da se nađe izgovor Ivan Jovetić kazao juče da prvi put čuje za bilo kakvo zataškavanje, navodeći da nije dobio bilo kakav mejl te sadržine
14638 pregleda 15 komentar(a)
Odgovor stigao nakon pitanja “Vijesti”: Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović
Odgovor stigao nakon pitanja “Vijesti”: Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović

Pritužbu poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića da Javni servis ne izvještava o litijama, Savjet RTCG-a odbacio je juče, dva mjeseca nakon što je ona podnijeta i pokušaja da se propust oko kašnjenja zataška.

To se vidi iz maila koji je greškom stigao Miliću od člana Savjeta, koji konstatuje da sad “treba naći neki izgovor”.

Poslanik SNP-a je odgovor dobio juče, nakon što su “Vijesti” članove Savjeta pitale za omašku sa mailom.

U Prigovoru koji je Milić uputio 13. januara ove godine navodi se da u kontinuitetu postoji neprimjeren odnos prema obavezi Javnog servisa da svojim tonom i slikom obavijesti građane o aktuelnim mirnim protestima koji se održavaju u svim gradovima u Crnoj Gori.

“Nezavisno od toga da li se neko u Javnom servisu slaže sa ciljem, porukama ili nečim trećim u vezi s ovim događajem, činjenica je da javnost ima pravo na potpunu, tačnu, provjerenu i adekvatnu informaciju kako bi se onemogućila bilo koja zloupotreba sa bilo koje strane da dolazi. U suprotnom, a to se dešava u Javnom servisu, dolazi do neostvarivanja osnovne funkcije postojanja RTCG”, naveo je Milić u prigovoru.

Istakao je da s obzirom na to da se RTCG finansira u najvećem dijelu od novca svih građana Crne Gore, niko ne može svojim ponašanjem, postupanjem ili nečinjenjem suspendovati pravo da budu upoznati sa činjenicama.

Srđan Milić
Srđan Milić(Foto: Nenad Mandić)

Milić je juče potvrdio da je slao više urgencija i dopisa svim članovima Savjeta, ali da nije bilo povratne informacije. U međuvremenu, 26. februara je dobio mail od člana Savjeta Ilije Despotovića, iz koga se vidi da je greškom stigao na njegovu adresu i da se radi o internoj prepisci.

U Despotovićevoj poruci se navodi: ”Nažalost, u pravu je. Što nam je trebalo da ulazimo u ove nevolje, kad smo mogli odgovoriti za dva-tri dana. Sad treba naći neki izgovor. Da kažemo da je odgovor bio ranije pripremljen, ali da nije na vrijeme poslat i da nađemo dobar razlog”.

Despotović je juče “Vijestima” kazao da ne zna kako je mejl stigao, navodeći da je to iz interne prepiske: “Ako je otišao van, nije greška, već je neko poslao, a to nije prvi put”.

“To je stanje odnosa u RTCG. Ja sam samo tražio da se navede razlog u odgovoru Miliću zašto mu odgovor nije poslat ranije. Nema u vezi sa time ništa misteriozno. Inače, mislim da Savjet na sjednici treba da usvoji odgovor, a sjednice nije bilo od kraja decembra”, rekao je Despotović.

Predsjednik Savjeta RTCG-a Ivan Jovetić kazao je juče da prvi put čuje za bilo kakvo zataškavanje, navodeći da nije dobio bilo kakav mejl te sadržine niti je to komunicirano na Savjetu.

“Ne želim da vjerujem da je neko to uradio, jer je nešto tako nedopustivo. Savjet niti može niti hoće zataškati odgovore, posebno na formalne prigovore. Da li će neko biti zadovoljan odgovorom zavisi od percepcija i želja. Rad Savjeta je javan i transparentan”, kazao je on.

On je objasnio da je Komisija za pritužbe gledalaca donijela zaključak povodom Milićevog prigovora i da je Savjet usvojio odgovor. “Pravilima je precizirano da prigovor treba biti konkretan i formalan. Milić je u drugoj iteraciji uputio formalno ispravan prigovor. Ipak, nije postojala preciznost u prigovoru već izražavanje stava i traženje odgovora. Savjet prema zakonskim nadležnostima jeste odgovorio Miliću u pisanoj formi. Savjet se ne može izjašnjavati na tako zamišljen način, ali smo uvažili povjerenje i obraćanje poslanika Milića”.

Ilija Despotović je rekao da je predlog odgovora Miliću bio davno pripremljen i da je to on učinio.

“Od početka sam insistirao da Miliću odgovorimo, bez obzira na to što prigovor nije dat na obrascu, predviđenim Pravilnikom Komisije za prigovore. Prijedlog odgovora sam davno poslao članovima Savjeta. Nedoumica je u Savjetu bila da li i kako Miliću odgovoriti, s obzirom na formalnu proceduru”, istakao je Despotović.

“Skrenuli pažnju uredništvu da RTCG izvještava objektivno”

U odgovoru Miliću navodi se da je njegova interpretacija, upućena Savjetu RTCG, zapravo njegov stav o uređivačkoj politici RTCG u cjelini.

“Komisija može samo da s tim u vezi saopšti da vaše ocjene prima k znanju i sa uvažavanjem vašeg prava da ih izrazite. U skladu sa Zakonom se ne možemo odrediti prema tako izraženim stavovima. Nismo očekivali navedene kvalifikacije članova Savjeta RTCG od strane poslanika”.

Navode da su skrenuli pažnju uredništvu da sa povećanim profesionalnim senzibilitetom prati aktuelne društvene i političke događaje i da mora objektivno izvještavati i poštovati principe i standarde.

Milić je “Vijestima” prenio odgovor koji je uputio, navodeći da ne razumije sadržinu dopisa, te da je poslao dodatna pitanja na koja očekuje odgovor.

Bonus video: