Budva: Opštinari planiraju da putuju u 16 metropola

Gotovo da nema većeg evropskog grada u koji ove godine neće putovati budvanski službenici i funkcioneri. Za avio-karte za ekonomsku klasu opredijeljeno je 15.000 eura
5155 pregleda 5 komentar(a)
Planiraju putovanja: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Planiraju putovanja: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Gotovo da nema evropske metropole u koju ove godine neće putovati opštinski službenici i funkcioneri. To je jasno naznačeno u javnom pozivu za izbor najpovljnijeg ponuđača za avio karte za 16 evropskih metropola, koji je juče objavila Opština Budva. Za te svrhe, u postupku javne nabavke male vrijednosti za usluge avio prevoza- inostrani letovi iz opštinske kase, opredijeljeno je 14.990 eura.

Riječ je o avio-kartama za ekonomsku klasu na relaciji Tivat ili Podgorica za Beograd, Beč, Ljubljanu, Moskvu, London, Pariz, Milano, Rim, Zagreb, Franfurt, Prag, Berlin, Barselonu, Brisel, Sofiju i Štutgart.

“Opština ne može predvidjeti potrebne količine usluga, a od ponuđača se zahtijeva da dostavi jedinične cijene, a ugovor će se zaključiti na procijenjenu vrijednost javne nabavke. Ponuđač je dužan da ponudi cijene avio karata za ekonomsku klasu za direktne letove, odnosno za letove sa jednim presijedanjem. Izuzetno, u slučaju da se prilikom realizacije ugovora utvdi da se let na određenoj destinaciji ne može realizovati direktno, odnosno sa jednim presijedanjem (za ekonomsku klasu), let će se realizovati uz dva presijedanja, uz prethodnu saglasnost Opštine, pri čemu cijene avio-karata u ovakvim, izuzetnim slučajevima ne mogu biti više od cijena koje je ponuđač naveo u ponudi“, stoji se u javnom pozivu.

Opština je izričita da se cijena za pojedinačnu stavku može dati u rasponu od minimuma do maksimuma u eurima.

“Za ostale destinacije, kao i za cijene povratnih karata sa cijenom usluge rezervacije za biznis klasu, cijena ne može biti veća od cijene utvrđene važećim cjenovnikom avio prevoznika“, pojašnjava se u tenderu.

Mnogi od predstavnika Opštine, što je praksa iz ranijeg perioda, odlaze zajedno sa TO na brojne evropske turističke berze, predstavljajući ponudu grada. Opština Budva je ove godine budžetom, predvidjela da izdvoji 77 hiljada eura, kao i prethodnih godina, ali uglavnom ta suma nikada nije u potpunosti realizovana. Da su opštinari i za vrijeme prethodnih vlasti putovali i imali priliku da vide brojne evropske, ali i svjetske metropole svjedoči i podatak da su nekadašnji opštinski funkcioneri imali priliku da o trošku poreskih obveznika imaju službena putovanja putuju i obiđu i Sjedinjene Američke Države, Izrael, Tursku, azijski dio Rusije, Kinu...

Bonus video: