Iz nezavisne građanske liste poručuju

Božović: Revizija poslovanja nužna osnova za dalji razvoj Tivta

Obećao je da će se odbornički kandidati sa njegove liste zalagati za novu organizaciju rada Opštine „kojom će se u najkraćem roku povećati efikasnost, i izvršiti modernizacija i profesionalizacija javne administracije“.
631 pregleda 1 komentar(a)
Goran Božović
Goran Božović

Jedna od prioritetnih oblasti izbornog programa za koji tražimo podršku građana Tivta i kojim garantujemo poboljšanje kvaliteta života naših građana biće revizija i unaprijeđenje rada lokalne administracije, poručio je j Goran Božović, nosilac istoimene nezavisne građanske liste za predstojeće lokalne izbore u Tivtu 5. aprila.

On je naglasio da je revizija dosadašnjeg poslovanja Opštine Tivat nužna za „adekvatan start i zdrav razvoj Tivta.“

„Akcenat revizije biće stavljen na sve sumnjive poslove kojima je oštećen budžet, kao što su otpis duga Porto Montenegru u iznosu od 5,6 miliona eura, gubitak 2 miliona eura stečajem Atlas banke, mutni poslovi oko izgradnje i funkcionisanja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, partijsko zapošljavanje, nenamjensko trošenje sredstava sa tekuće budžetske rezerve, sumnjive javne nabavke, kontrola zakupa poslovnih prostora i uzurpacije opštinske imovine, i slično.  Sadašnja vlast je u ovom mandatu koristila javnu administraciju za partijsko zapošljavanje radi kupovine glasova ne vodeći pri tom računa o stvarnim kadrovskim potrebama, efikasnosti, budžetu, kao ni o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Došli smo tako u situaciju da Opština Tivat ima organa koliko i Podgorica, a da nam je potrebno preko 3,2 miliona eura godišnje samo za plate zaposlenih. A rezultati su sve gori, tako da gotovo nema posla u kojem se ne dešavaju kardinalne greške koje opet plaćaju građani Tivta, dok vlast ne snosi nikakvu odgovornost. Nezakonitim zapošljavanjima, čak i sada u izbornoj kampanji, kojima je samo u proteklih godinu i šest mjeseci, oštećen budžet za preko 300 hiljada eura, nema kraja.“- istakao je Božović.

On je istakao da je neophodna hitna reorganizacija i racionalizacija organa uprave, opštinskih službi i ustanova, kao i smanivanje broja zaposlenih u javnoj administraciji i javne potrošnje radi stabilizacije javnih finasija i odgovornog odnosa prema novcu svih građana Tivta.

Obećao je da će se odbornički kandidati sa njegove liste zalagati za novu organizaciju rada Opštine „kojom će se u najkraćem roku povećati efikasnost, i izvršiti modernizacija i profesionalizacija javne administracije“. 

„Kompetentni i vrijedni kadrovi, kojih zasiguro ima u javnoj administraciji, ne treba da brinu za svoj radni status. Sa zadovoljstvom ćemo poboljšati njihov položaj, dok ćemo se morati zahvaliti onima koji su zapošljeni isključivo putem knjižice partija na vlasti, bez potrebnih kompetencija.Ukidamo partijsko zapošljavanje i kreiraćemo ambijent za selekciju kadrova u skladu sa kompetencijama. Najodgovornije funkcije će obavljati kvalitetni kadrovi i ljudi od integriteta, a u svim organima upravljanja javnih ustanova i službi će biti kredibilni pojedinci, a nikako partijski vojnici radi lične apanaže, što je sada uglavnom slučaj.“- istakao je Božović.

On obećava i ubrzavi razbvoj e-uprave na lokalnom nivou, digitalizaciju usluga organa uprave, kao i oživljavanje mjesnih zajednica „koje bi trebalo da predstavljaju osnovnu ćeliju društvenog učešća građana.“

„To sada svakako nije slučaj jer mjesne zajednice predstavljaju partijske štabove sadašnje vlasti. Depolitizovaćemo upravljačke organe mjesnih zajednica i pretvoriti ih u prvo mjesto gdje dolazi građanin koji želi da učestvuje u odlučivanju o svom životnom prostoru. Izvršićemo i detaljan popis opštinske imovine kako bi se njome upravljalo domaćinski, u najboljem interesa građana Tivta. To je jedini način da se spriječe brojne zloupotrebe i uzurpacije koje se dešavaju uslijed neodgovornog odnosa vlasti prema našoj zajedničkoj imovini.“- naglasio je Božovič koji smatra da je bužet tivatske Opštine „više nego dovoljan za realizaciju svih projekata za dostizanje boljeg kvaliteta života naših građana, kada se prestane trošiti na skupu i neefikasnu administraciju, vozne parkove, korupciju, lične i pratijske interese.“

Preporučujemo za Vas