Demokrate: Obustaviti primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti u trenutnom stanju društvenih prilika

Iz te partije su kazali da Vlada ne smije dopustiti podizanje tenzija i urušavanje nepovredivih ljudskih prava i sloboda, u uslovima krajnje zabrinutosti za zdravstvene rizike sa kojima se suočava cjelokupna crnogorska populacija
2876 pregleda 14 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate

Demokratska Crna Gora apelovala je na Vladu i nadležne organe da bez odlaganja obustave svaku radnju i aktivnost na planu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz te partije su kazali da Vlada ne smije dopustiti podizanje tenzija i urušavanje nepovredivih ljudskih prava i sloboda, u uslovima krajnje zabrinutosti za zdravstvene rizike sa kojima se suočava cjelokupna crnogorska populacija.

“Apelujemo da se u vremenu kad je neophodna društvena solidarnost i fokusiranje državnih organa i službenika na goruća egzistencijalna i zdravstvena pitanja, u potpunosti obustavi primjena zakona koja može donijeti samo nove podjele, tenzije i omraze”, kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako su naveli, elementarna pravila ljudskosti nalažu da se obustavi primjena Zakona i u ovim društveno delikatnim situacijama pokaže dobra volja i solidarnost.

"Jedan od veoma važnih razloga za apsolutnu obustavu primjene ovog zakona jeste i prekid dijaloga na ekspertskom nivou usljed pogoršanja prilika i opštih zdravstvenih rizika usljed kojih se preduzimaju aktivne i stroge restriktivne mjere”, kaže se u saopštenju.

Demokrate smatraju da bi se suprotno ponašanje moglo okvalifikovati kao nefer i nepošten postupak, ali i kao miniranje razgovora koji se vode na ekspertskom nivou između Crkve i Vlade”.

"S obzirom na to da je izvjesno proglašenje vanrednog stanja, kako bi se kompletan državni aparat i društvo efikasno borili protiv zdravstvenih rizika, prema Ustavu je moguće ograničiti ostvarivanje pojedinih ljudskih prava u toku takvog stanja, ali ne i slobode vjeroispovijesti", kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima, Ustav Crne Gore, polazeći od značaja slobode vjeroispovijesti, propisuje da se ne može ni u uslovima vanrednog stanja ograničiti pravo na tu slobodu.

Demokrate smatraju da se primjena Zakona u ovom stanju društvenih prilika ne smije dopustiti.

“Imajući u vidu da je Zakon ne samo apsolutno nelegitiman u očima najšire javnosti, nego i predviđa neustavno podržavljenje bogoslužbenih prostora, bez obzira da li se radi o crkvama, manastirima, džamijama ili katedralama, on dovodi do ograničenja vjerskih prava, prava na vršenje vjerskih obreda i poslova u bogomoljama”, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, i Evropski sud za ljudska prava potvrdio je značaj slobode vjeroispovijesti ističući da od nje zavisi pluralizam neodvojiv od demokratskog društva.

To, tvrde Demokrate, utoliko jače nameće obavezu državnim organima da sa najvišom odgovornošću i osjetljivošću pristupaju ovom pitanju i u redovnim, a naročito vanrednim okolnostima.

"Takođe, smatramo da niko nema pravo da izlaže zdravstvenim rizicima službenike katastra i Uprave za imovinu, samo radi primjene ovog zakona koji je izazvao najmasovnije društveno nezadovoljstvo, a koje se kanalisalo na miran i građanski način”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: