EU naredne sedmice šalje tri miliona za zdravstvo

“Sredstva će biti iskorišćena za nabavku lične zaštitne i medicinske opreme, planirana je nabavka respiratora, ali i nabavka veće količine zaštitnih maski, rukavica, zaštitnih odijela...” rekao je Aleksandar Drljević “Vijestima”. “Crna Gora može očekivati i sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti”, napisao Varhelji Markoviću
837 pregleda 2 komentar(a)
EU za podršku i reformu zdravstvenog sistema već donirala 12 miliona eura: Drljević, Marković i Orav, Foto: Boris Pejović
EU za podršku i reformu zdravstvenog sistema već donirala 12 miliona eura: Drljević, Marković i Orav, Foto: Boris Pejović

Evropska unija donirala je Crnoj Gori tri miliona eura za zdravstvo u borbi protiv epidemije COVID-19, a novac bi po hitnoj proceduri trebalo da bude dostupan naredne sedmice.

To su “Vijestima” objasnili zvaničnici EU i Vlade, navodeći da je najavljena i mogućnost angažovanja dodatnih sredstava iz EU Fonda solidarnosti.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević rekao je “Vijestima” da će EU iz svojih fondova bespovratno podržati sa 50 miliona privredu Crne Gore u “saniranju sasvim izvjesnih ekonomskih posljedica trenutne epidemije”.

Iz Delegacije EU u Podgorici juče je saopošteno da je u saradnji sa državnim organima, počela priprema za dugoročni program ublažavanja posljedica krize, vrijedan 50 miliona eura, kroz reprogramiranje već dostupnih pretpristupnih fondova namijenjenih Crnoj Gori.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji juče je uputio pismo crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, u kome je naveo da je „EU uz države iz regiona zapadnog Balkana, u potrazi za načinima koji će pomoći da riješe i epidemiju i posljedice“.

U pismuu koje su “Vijesti” imale uvid on je izrazio očekivanje da će i mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM) moći da pomogne što je prije moguće, imajući u vidu trenutne prioritete u rješavanju potreba u najugroženijim zemljama.

Aleksandar Drljević objasnio je da je najavljena podrška EU od tri miliona dogovorena kao prvi oblik direktne podrške: “Sredstva će biti iskorišćena za nabavku lične zaštitne i medicinske opreme koja je neophodna našem zdravstvenom sistemu u ovoj izuzetno rizičnoj situaciji po javno zdravlje. Između ostalog, planirana je nabavka respiratora, ali i nabavka veće količine zaštitnih maski, rukavica, zaštitnih odijela i ostale opreme u skladu sa procjenom Ministarstva zdravlja, pripremljenom u saradnji s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije. Nastavak procedure podrazumijeva potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava između Delegacije EU u Crnoj Gori i Programa UN za razvoj, a zatim i nabavku opreme. Uz punu podršku i razumijevanje kolega iz EU, procedure će biti skraćene u najvećoj mogućoj mjeri, pa očekujemo da sredstva postanu operativna već tokom naredne sedmice”, kazao je Drljević.

On je objasnio i da su dobili potvrdu da će EU podržati privredu Crne Gore u saniranju sasvim izvjesnih ekonomskih posljedica trenutne epidemije sa 50 miliona eura.

“Planirano je da većina ovih sredstava bude opredijeljena za podršku malim i srednjim preduzećima, prije svega kroz direktnu finansijsku, a dijelom i kroz stručnu podršku u saniranju negativnih efekata epidemije. S obzirom na to da se radi o bespovratnim sredstvima iz evropskih fondova, nastojaćemo da se uskoro dogovorimo sa kolegama iz EK o tome koji je model najprikladniji za ovakvu vrstu podrške, kako bismo dodijeljena sredstva brzo i efikasno usmjerili na ono što će biti potrebe malih i srednjih preduzeća u narednom periodu. Dio ovih sredstava će biti opredijeljen i za zdravstvo. U tom smislu dalja dinamika zavisi od procedura Evropske komisije, ali ćemo u svakom slučaju nastojati da sa strane Vlade ispunimo sve neophodne preduslove da ovaj novac postane operativan pravovremeno, kako bi bio adekvatna podrška procesu sanacije ekonomije”, rekao je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je da se Evropa suočava sa do sada neviđenom krizom javnog zdravlja.

On je dodao da EU do sada donirala 12 miliona eura za reformu zdravstvenog sistema. EU, kako je saopšteno iz Delegacije, takođe traži načine da uključi Crnu Goru u nove inicijative, preduzete u državama članicama kao odgovor na pandemiju COVID-19 i kako najbolje iskoristiti postojeće regionalne programe EU za pomoć regionu zapadnog Balkana. Biće ubrzana implementacija ostalih planiranih programa i projekata u Crnoj Gori koji mogu omogućiti olakšice privatnom sektoru, tržištu rada i socijalnom sektoru.

Premijer Duško Marković i predsjednik države Milo Đukanović zahvalili su EU na velikoj pomoći Crnoj Gori.

Podrška od 18 miliona nije dio paketa od 50 miliona eura

Prema riječima Drljevića, najavljeno ubrzanje sprovođenja podrške od 18 miliona eura je dodatni oblik podrške EU, tako da ta sredstva nijesu dio iznosa od 50 miliona eura.

“Ova sredstva su već planirana Zajedničkim programom Crne Gore i EU za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku. Ovaj program se već sprovodi, ali će najavljeno ubrzanje donijeti novu dinamiku, prije svega po pitanju bespovratne podrške i grant šema za preduzetnike u oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja. U ovakvoj situaciji jasno je da je socijalna kohezija, kao jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije, neophodna za što skoriju normalizaciju života građana nakon epidemije, i ovo ubrzanje podrške je upravo osmišljeno u tom pravcu”, kazao je Drljević.

Bonus video: