Zbog mjera možda i promjena zakona

Danas kolegijum Skupštine i predstavnici Vlade razgovaraju o pandemiji, razmatraju ulogu poslanika
7900 pregleda 2 komentar(a)
“Moguće da se za poteze koji će se povlačiti mijenja zakonodavstvo”: Rakočević sa partijskim kolegama, Foto: Boris Pejović
“Moguće da se za poteze koji će se povlačiti mijenja zakonodavstvo”: Rakočević sa partijskim kolegama, Foto: Boris Pejović

Kakva treba da bude uloga Skupštine u primjeni mjera protiv pandemije i da li je potrebno zbog toga mijenjati zakonodavstvo, tema je o kojoj će danas članovi kolegijuma predsjednika Skupštine razgovarati sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tima.

Sjednici Kolegijuma će, kako je dogovoreno, prisustovati vicepremijer Milutin Simović, ministri zdravlja Kenan Hrapović, ekonomije Dragica Sekulić, finansija Darko Radunović, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević kazao je “Vijestima” da će poslanici tražiti informacije povodom mjera koje Vlada namjerava da preduzme u sanaciji očekivanih posljedica virusa COVID-19 na socio-ekonomski ambijent. “Usaglasili smo se iz svih klubova da je neophodno da sagledamo, sa članovima Vlade, kakva uloga Skupštine treba da bude u implementaciji mjera, budući da će moguće biti potrebno da se za poteze koji će se povlačiti, mijenja zakonodavstvo. Takođe, članovi kolegijuma će preporuke mjera koje imaju obrazložiti kako bismo djelovali zajednički, stavljajući političke razlike u stranu”, rekao je Rakočević.

On je i kazao i da “zaključci sa ovog kolegijuma sa predstavnicima Vlade, kao i budućim sastancima na ovu temu, treba da posluže za aktivnu ulogu parlamenta, u dijelu ustavnih ovlašćenja”.

Predsjednik posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović, kazao je „Vijestima“ da, osim informacija koje se nada da će ministri saopštiti, očekuje i da će saslušati sugestije vezano za do sada preduzete mjere i one koje treba preduzeti povodom pandemije koronavirusa, a naročito u dijelu saniranja već evidentnih ekonomskih posljedica. “Svakako će nakon toga biti jasnije u kojem formatu parlament treba da funkcioniše. Neko sam ko je predlagao mnogo aktivniju ulogu i do sada, jer sam mišljenja da mjere koje se preduzimaju moraju da imaju pun legalitet, odnosno pravni osnov”, istakao je Damjanović.

Bonus video: