"NEKOREKTAN ODNOS DRŽAVNIH ORGANA"

DF pisao Brajoviću: Zloupotreba situacije, Medojevići izloženi većem riziku da budu inficirani

"Primjer ponašanja Mila Đukanovića je potvrda da isti aršini i mjere samoizolacije ne važe za sve građane, kao i da postoje privilegovani državni funkcioneri koji su iznad svih odluka, zakona i ustava"
8060 pregleda 15 komentar(a)
DF (Ilustracija), Foto: DF
DF (Ilustracija), Foto: DF

U vremenu kada nam je solidarnost prijeko potrebna i kada posebno moramo da vodimo računa da se ne zloupotrebljava teško stanje, izazvano epidemijom koronavirusa, odnos državnih organa prema porodici Nebojše Medojevića je veoma nekorektan i predstavlja klasičnu zloupotrebu trenutne situacije, poručio je Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) u pismu predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ivanu Brajoviću.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera DF Nebojša Medojević i njegova supruga Marina Medojević juče su zbog kršenja samoizolacije krivično procesuirani i sprovedeni u karantin.

"Poznato vam je da smo više puta javno saopštili da podržavamo preduzete mjere od strane nadležnih organa. Istovremeno smo izražavali sumnju i zabrinutost da ne dođe do zloupotrebe trenutnog stanja i da se preduzetim mjerama ne pređe na teren kršenja ljudskih prava i ustavom garantovanih sloboda. Imajući u vidu i činjenicu da u Crnoj Gori nije uvedeno vanredno stanje, postupanje određenih državnih organa je samo potvrdilo naše sumnje i zabrinutost zbog pokušaja zloupotrebe trenutne situacije", istakli su iz Kluba poslanika DF.

Oni su u pismu Brajoviću poručili i da je naređeno privođenje u karantin za Nebojšu Medojevića i njegovu suprugu iz razloga što je prije 10 dana, supruga Nebojše Medojevića, Marina, na poziv Televizije Vijesti, u svojstvu predsjednice Humanitarne organizacije Banke Hrane, dala kratku izjavu ispred ulaza zgrade, a kojom prilikom su novinari Televizije Vijesti bili propisno zaštićeni. 

"Marina nije imala fizički kontakt ni sa jednom drugom osobom, pa se morate saglasiti, predsjedniče Skupštine, da ova retroaktivna reakcija i akcija od strane inspekcije i policije, predstavljaju grubu zloupotrebu uvedenih mjera od strane pojedinih institucija na štetu porodice narodnog predstavnika. Posebno, ako se ima u vidu da poslanik Medojević nije nijednom napuštao mjesto boravka, do trenutka kada su inspekcija i policija došli po njegovu suprugu da je vode u karantin. Učinio je ono što bi uradio svaki suprug, a posebno svjestan činjenice da se Marini ovo dešava prvenstveno jer je njegova supruga", navodi se u pismu Kluba poslanika DF. 

Oni su poručili i da ovakve aktivnosti ne doprinose borbi protiv epidemije, već naprotiv, Nebojšu i njegovu suprugu izlažu riziku da i oni budu zaraženi.

"Iz samoizolacije su Medojevići, koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema i bilo kakvih simptoma, odvedeni u karantin, gdje se već nalazi preko 100 osoba za koje se ne zna u kakvom su zdravstvenom stanju, i samim tim su izloženi većem riziku da budu inficirani. O besmislu ovakvih aktivnosti govori i pretpostavljena situacija, da bi osobi koja bi u karantinu bila pozitivna na COVID-19 i imala blažu kliničku sliku, bila određena kućna samoizolacija i napustila bi karantin. Uzimajući u obzir i prethodne nezakonite i neustavne aktivnosti od strane državnih organa protiv Nebojše Medojevića, očekujemo od Vas da reagujete i utičete da se ne zloupotrebljava trenutna situacija", piše u pismu Kluba poslanika DF. 

U pismu se navodi i da alarmantno zvuči, da i pored specifičnosti situacije, zbog kontinuiteta maltretiranja porodice Medojević od strane vlasti je odbijen njihov zahtjev da se o svom trošku izvrši testiranje na COVID-19. 

"Primjer ponašanja Mila Đukanovića je potvrda da isti aršini i mjere samoizolacije ne važe za sve građane, kao i da postoje privilegovani državni funkcioneri koji su iznad svih odluka, zakona i ustava. DF na ovaj način staje u odbranu svih ostalih u Crnoj Gori kojima se  krše osnovna prava i prema kojima se neprimjereno postupa i očekujemo da i u drugim sličnim situacijama, bez obzira na koga se odnose, podignete svoj glas i spriječite eventualne štetne posledice koje mogu nastupiti. DF će, kao i do sada, u granicama svojih mogućnosti maksimalno doprinositi borbi protiv pošasti koja je zadesila čovječanstvo, a samim tim i Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju Kluba poslanika DF.