UPUTIO PRITUŽBU SAVJETU

Medojević: Provjeriti postupanje policije tokom sprovođenja mene i moje supruge u karantin

Savjet je pritužbu uzeo u rad, od Uprave policije zatražio izjašnjenje a predmetom je, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio doc.dr Branislava Radulovića, člana Savjeta
6141 pregleda 13 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević tražio je od Savjeta za građansku kontrolu rada policije da provjeri postupanje policijskih službenika tokom sprovođenja njegove supruge i njega u karantin.

Nebojša Medojević i njegova supruga Marina Medojević su 28. marta zbog kršenja samoizolacije krivično procesuirani i sprovedeni u karantin.

Savjet je pritužbu uzeo u rad, od Uprave policije zatražio izjašnjenje a predmetom je, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio doc.dr Branislava Radulovića, člana Savjeta.

"Za vašu informaciju, nakon povratka iz Švedske preko Srbije, moja supruga i ja smo dobili rješenje o samoizolaciji 17.03.2020. godine. Baš to veče je dobijena informacija da su registrovana prva dva slučaja zaraženih od koronavirusa u Crnoj Gori. Sjutradan, a još uvijek nije bila ozbiljna situacija, TV Vijesti je tražila izjavu od moje supruge, kao direktorice humanitarne fondacije 'Banka hrane', o uticaju koronavirusa na položaj najsiromašnih u Crnoj Gori. S obzirom na ogroman broj poziva i apela za pomoć kojima je  Banka hrane tih dana bila zatrpana, Marina je smatrala društveno odgovornim da javno uputi apel u ukaže na alarmantnu situaciju u kojoj su, nakon donešenih mjera koordinacionog tijela za borbu protiv koronavirusa, našli siromašni, kao najranjivija kategorija. Izjavu je dala ispred zgrade, sa svim sprovedenim mjerama opreza od strane novinara i snimatelja (držali su distancu, imali i maske i rukavice). To je bio jedini izlazak, a u trajanju svega 10 minuta ispred zgrade u kojoj stanuje i naglašavam, sve to se desilo prije deset dana" naveo je Medojević u pritužbi koju je uputio Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Napisao im je i da je neko "očigledno, nakon 10 dana, uz pomoć režimskih medija htio napravili aferu i dojavio je inspekciji koja je naravno ekspresno reagovala jer se radi o supruzi opozicionog lidera".

“I onda je počelo nerazumno mrcvarenje i iživljavanje. Kao revolt na ponašanje inspektoke i cio scenario koji je namjerno kreiran, a i u znak solidarnosti prema svojoj supruzi, ja sam demonstrativno izašao do lifta na spratu na kome se nalazi naš stan i to u prisustvu četiri policajca i inspektorke i time namjerno prekršio mjeru. Da ne govorim koliko je apsurdno što nas dvoje, koji nismo imali nikakvih kontakata sa bilo kojim zaraženim i koji nemamo niti jedan simptom i osjećamo se odlično smo sprovedeni u karantin i to ne u Podgoricu već u Sutomore, dok one koji su zaraženi i koji pokazuju koji pokazuju simptome drže u kućnoj samoizolaciji” naveo je Medojević u obraćanju predsjedniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandru Saši Zekoviću.

Medojević je precizirao primjedbu na postupanje policije. 

Istakao je da je policijski službenik, kršeći njihova osnovna ljudska prava, pravo na privatnost, kamerom snimao sprovođenje i ulazak u sanitetsko vozilo i to kasnije učinio javnim dostavljajući snimak svim medijima, koji su to emitovali koristeći njihova puna imena i prezimena. 

Istakao je u pritužbi da to nije bio slučaj sa komandatom Mornarice Crne Gore, Veskom Tomanovićem, i da snimak njegovog sprovođenja u karantin policija nije dostavila medijima.

Poslanik je istakao u pritužbi mišljenja da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i da nema pravo da snima, a posebno da snimke sprovođenja ljudi u karantin dostavlja medijima, jer time krši osnovna ljudska prava na privatnost i tim činom izaziva stigmatizaciju, a posebno nema prava da selektivno postupa na način što bira čije sprovođenje će dostaviti  javnosti.

“Svjestan sam da je ovo još jedan u nizu progona koje režim sprovodi nad mojom porodicom, zbog mog političkog djelovanja, ali želim da Savjet zauzme stav oko ovakvog ponašanja policije” naveo je poslanik Medojević u obraćanju predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zekoviću.