SNP: Umjesto da Marković ili Simović javno saopšte, Vlada to radi preko Tvitera

Oni su kazali da u ovim izazovnim trenucima, kada zdravstveni radnici i građani imaju teškoće da nabave osnovnu zaštitnu opremu, neke institucije donose odluke koje su u suprotnosti sa onim što predstavnici vlasti konstantno izjavljuju – da čine sve što je moguće da odgovore na krizu
2411 pregleda 5 komentar(a)
SNP, Foto: SNP
SNP, Foto: SNP

Način na koji je Vlada objavila nove mjere za borbu protiv širenja virusa korona, kojima se ograničava kretanja građana, nije primjeren situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Oni su kazali da su najnovije, prilično rigorozne mjere, da se građanima zabrani izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru, umjesto na konferenciji za medije objavljene na društvenoj mreži.

Iz SNP-a su naveli da je umjesto da premijer Duško Marković ili prvi čovjek Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović, javno saopšte građanima ono što je neophodno, Vlada to uradila preko Tvitera.

Iz te stranke su kazali i da je do javnosti stigla i informacija da se u izolaciji nalazi čak 237 zdravstvenih radnika.

"Ne želeći ni u kojem trenutku da otežavamo situaciju, moramo postaviti pitanje da li su naši ljekari i medicinske sestre imali svu opremu koja je neophodna za rad u ovim teškim uslovima i da li su nadležni organi učinili sve da im istu obezbijede", rekli su iz SNP-a.

Oni smatraju da je to potrebno naglasiti zato što je Nacionalno koordinaciono tijelo poslalo zahtjev NATO mehanizmu u kojem je tražena pomoć u vidu zaštitne opreme, maski, rukavica, respiratora, pa čak i posteljine, peškira i sapuna.

"To govori da naš sistem nije spremno dočekao opasnost o kojoj se govori mjesecima unazad, te da nemamo čak ni osnovna higijenska sredstva. Istovrmeno, čelnici Vlade su ne trepnuvši odbili pomoć Srbije u vidu pet respiratora, dovodeći tako u pitanje živote naših građana", ocijenili su iz SNP.

Ta stranka, kako navode, ukazuje da su neke institucije u ovim vanrednim vremenima dale sebi za pravo i da izdvajaju desetine hiljade eura za održavanje voznog parka.

"Intencija uprave Glavnog grada da izdvoji 119 hiljada EUR za održavanje vozila, što je čak 23 hiljade EUR više u odnosu na prošli godinu, nije prikladna situaciji u kojoj se nalazimo", smatraju u SNP-u.

Oni su kazali da u ovim izazovnim trenucima, kada zdravstveni radnici i građani imaju teškoće da nabave osnovnu zaštitnu opremu, neke institucije donose odluke koje su u suprotnosti sa onim što predstavnici vlasti konstantno izjavljuju – da čine sve što je moguće da odgovore na krizu.

"SNP poziva nadležne institucije da pokažu potrebnu ozbiljnost u postupanju i da učine sve da zdravlje zdravstvenih radnika i građana bude na prvom mjestu. Svi segmenti društva moraju pokazati povećanu dozu odgovornosti, a sve drugo može se riješiti kada prođu okolnosti koje su uzdrmale naše društvo iz korijena", poručili su iz SNP-a.

Bonus video: