Mugoša: Vlada i Skupština da definišu optimalan model

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Nikola Rakočević, kazao je da vjeruje da će svi odgovorni poslanički klubovi u Skupštini podržati sva zakonska rješenja za koja Vlada smatra da će poslužiti za efikasniju sanaciju negativnih posljedica po socio-ekonomski ambijent u državi
2277 pregleda 2 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Vlada i parlament treba intenzivnom komunikacijom da definišu optimalan model donošenja novih zakona ili izmjene postojećih, koji bi omogućili uspješno suočavanje države sa posljedicama koronavirusa, ocijenio je poslanik Socijademokrata (SD), Boris Mugoša.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kazao je da vjeruje da će svi odgovorni poslanički klubovi u Skupštini podržati sva zakonska rješenja za koja Vlada smatra da će poslužiti za efikasniju sanaciju negativnih posljedica po socio-ekonomski ambijent u državi.

Premijer Duško Marković pozvao je ranije poslanike u Skupštini da provjere cjelishodnost zabrane dodjele finansijske pomoći građanima tokom izborne godine, posebno imajući u vidu proglašenu epidemiju.

Mugoša je podsjetio da je održan konstruktivan sastanak Kolegijuma predsjednika Skupštine sa predstavnicima Vlade gdje su analizirane do sada preduzete mjere i razmijenjena mišljenja oko onoga što je potrebno preduzeti u narednom periodu.

“Na tom sastanku smo sugerisali Vladi da inicira donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona koji bi omogućili uspješno suočavanje države sa epidemijom koronavirusa”, rekao je Mugoša agenciji MINA.

On je kazao da su saglasni da na raspolaganju imaju dva scenarija, koji ne isključuju jedan drugi, kada je u pitanju hitno donošenje zakona.

“Jedan je donošenje opšteg zakona, odnosno leks specijalisa, koji bi obuhvatio sve potrebne mjere za suzbijanje koronavirusa i njegovih posljedica i ostavio jednu vrstu prostora Vladi da definiše potrebne aktivnosti i u narednom period”, pojasnio je Mugoša.

Kako je dodao, u Francuskoj je Vlada parlamentu predložila sličan zakon.

Mugoša je rekao da je prihvatljiva i druga varijanta, koja podrazumijeva donošenje više zakona.

“U Hrvatskoj je parlament na predlog Vlade usvojio čitav niz zakona koji su obuhvatili preko 60 mjera”, naveo je Mugoša.

U SD-u, kako je rekao, očekuju da se kroz intenzivnu komunikaciju Vlade i parlamenta definiše optimalan model donošenja zakona ili izmjene postojećih.

“A mi ćemo kao parlament organizovati zasijedanje i vjerujem jednoglasno donijeti neophodan normativni okvir za uspješno suočavanje države sa epidemijom”, dodao je Mugoša.

On je rekao da SD smatra opravdanim sagledavanje potrebe izmjene navedenog i drugih zakona, koje će omogućiti lakše suočavanje građana i privrede sa negativnim posljedicama epidemije.

“Smatramo da je ovom trenutku u suštinskom smislu potrebno zajedništvo, koje zahtijeva udruživanje svih kapaciteta. Iz ove borbe samo možemo izaći kao pobjednici svi zajedno”, poručio je Mugoša.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Nikola Rakočević kazao je da u toj partiji smatraju da Vlada i ostale institucije rade izuzetno dobar posao, ulažući velike napore da Crna Gora što prije stavi pod punu kontrolu pandemiju virusa COVID-19.

“Dosadašnje ekonomske mjere su pohvalne, ali nijesu dovoljne i to predlog Markovića, upućen poslanicima, čini opravdanim”, smatra Rakočević.

On je naveo da vjeruje da će svi odgovorni poslanički klubovi u Skupštini podržati sva zakonska rješenja za koja Vlada smatra da će poslužiti za efikasniju sanaciju negativnih posljedica po socio-ekonomski ambijent, a koje će, bez dileme, nastati.

“Ovo nije vrijeme za partijske i političke oportunizme, ovo je vrijeme za homogenost svih političkih struktura u društvu, a za međusobne razlike i nadmetanja će biti vremena, kada zajednički nađemo rješanja za probleme povodom pandemije”, poručio je Rakočević.

Bonus video: