DIK ne provjerava potpise podrške predsjedničkim kandidatima

Predsjednički kandidati mogu falsifikovati potpise podrške jer DIK provjerava samo da li su potpisinici nalaze u biračkom spisku
102 pregleda 1 komentar(a)
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2018. 07:08h

Potencijalni kandidati na predsjedničkim izborima mogu falsifikovati potpise podrške jer Državna izborna komisija (DIK) prilikom predaje lista provjerava samo da li su potpisnici upisani u birački spisak.

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica smatra da bi DIK trebalo da omogući građanima da provjere da li je neka partija zloupotrijebila njihove podatke iz biračkog spiska i iskoristila ih za potpis podrške za kandidaturu.

DIK još uvijek ne provjerava autentičnost potpisa podrške koje im partije ili predsjednički kandidati donose prilikom predaje liste ili kandidature, već se samo provjerava da li je osoba koja je dala potpis u biračkom spisku i da li se poklapa matični broj. Za kandidaturu na izborima za predsjednika Crne Gore potrebno je najmanje 7.933 potpisa birača.

To praktično znači da svaka partija koja ima pristup biračkom spisku može da prepiše podatke birača i falsifikuje potpis za podršku. Nakon predaje lista u DIK-u ih upoređuju sa ostalima, kako bi provjerili ima li duplih potpisnika, kako bi izbjegli mogućnost da neko svoju podršku dâ dvijema listama ili kandidatima.

“Pojedine partije su, kao dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore, predale DIK-u veći broj potpisa od traženog. Prema njihovim saopštenjima, DIK-u je predato preko 132 hiljade potpisa, što bi značilo da je potis podrške dalo skoro 25 odsto građana sa biračkim pravom ili čak skoro 35 odsto građana koji imaju pravo glasa na izborima. DIK je provjeravala da li su potpisnici upisani u birački spisak, i da li je neko podržao više od jedne izborne liste. DIK nije imala mehanizme za provjeru autentičnosti potpisa”, kazao je Koprivica.

On je istakao i da DIK nije provjeravala sve dostavljene potpise, već samo potpise do potrebnog broja za utvrđivanje liste.

“DIK je u procesu kontrole utvrdila oko 57 hiljada ispravnih potpisa. Utvrđeno je i da postoji preko 3.000 duplih potpisa, zbog čega je DIK zauzela načelni stav da će pokrenuti prekršajne postupke protiv građana koji su potpisom podržali više od jedne liste”, upozorio je Koprivica.

U procesu provjere potpisa, navodi on, brojni članovi DIK-a i posmatrači izrazili su sumnje da su pojedine liste zloupotrijebile lične podatke birača sadržane u biračkom spisku, i falsifikovale njihove potpise. On podsjeća da su NVO koje se bave izbornim procesom predlagale da služba DIK-a unese u bazu sve potpise koje su predale partije, i omogući građanima da putem zaštićene veb aplikacije provjere da li je neko zloupotrijebio njihove podatke. “Pored toga, pojedini članovi DIK-a su predlagali da se svi potpisi podrške izbornim listama predaju nadležnom tužilaštvu, koje ima kapaciteta da izvrši provjere vjerodostojnosti potpisa, i utvrdi da li je bilo elemenata krivičnog djela”, tvrdi Koprivica.

Blokada DIK-a utiče na lokalne i predsjedničke izbore

CDT je juče pozvao Skupštinu da kao institucija koja bira DIK hitno iskoristi kontrolne mehanizme, i uputi obavezujuće preporuke za deblokadu rada ove komisije. Iz CDT-a su kazali da je nakon prekida sjednice DIK-a zbog bolesti njenog predsjednika Budimira Šaranovića, ta institucija prestala da funkcioniše u momentu kad je trebala da donese veoma važne odluke koji se tiču prigovora za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju.

Iz CDT su rekli da se, imajući u vidu da se DIK u zakonskom roku nije izjasnila o pristiglim prigovorima u formalno-pravnom smislu, ti prigovori smatraju usvojenim, bez obzira na njihovu opravdanost. “Ovo bi značilo i ponavljanje lokalnih izbora na nekoliko biračkih mjesta, a opštinske izborne komisije nijesu zakazale ponovljene izbore. Ovim se onemogućava utvrđivanje konačnih rezultata izbora a time i formiranje lokalnih vlasti jer se izborni proces oteže u nedogled”, naveli su.

Iz CDT-a podsjećaju da rokovi teku i za predsjedničke izbore, i da bi se moglo desiti da ako bi sjutra neko od kandidata za predsjednika predao svoju kandidaturu DIK ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku.

Bonus video: