Ako Vlada zatraži, moguća smjena Pejovića

Milovac tvrdi da su se u Vladi svjesno oglušili o konflikt interesa, nadajući se da to niko neće primijetiti
15 komentar(a)
Ivan Brajović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2018. 06:51h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da će se parlament izjasniti o eventualnoj smjeni ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića tek nakon što Vlada dostavi mišljenje o tome.

“Ustanovljen je izvjestan konflikt interesa i kada čujemo stavove Vlade, Skupština će vrlo odgovorno, vrlo zakonito i vrlo principijelno odnijeti prema tom pitanju”, kazao je Brajović.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je u ponedjeljak utvrdila da Pejović ne može imati status ambasadora, jer time krši Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije. Agencija je utvrdila da je Pejović, spajajući funkcije ministra i ambasadora, od maja 2017. godine dobijao mjesečnu nadoknadu od 3.165 eura. Vlada je poručila da Odluka Agencija podrazumijeva najprije odluku Pejovića pa onda i Vlade, dok je Pejović najavio žalbu Upravnom sudu.

Nakon što ASK dostavi odluku Vladi, ona može tražiti pokretanje postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere. Vlada i Skupština su dužne da obavijeste Agenciju u roku od 60 dana o preduzetim mjerama. Pejović može podnijeti žalbu Upravnom sudu u narednih 20 dana.

Direktor istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac smatra da Pejović treba da podnese ostavku iz etičkih razloga. On je upzorio i na pitanje odgovornosti Vlade koja je Pejovića predložila za brojne funkcije i Skupštine koja ga je izglasala.

“Ja ne mislim da je to splet okolnosti u kojem niko ništa nije znao, već i da su i u Vladi i u Skupštini, a i sam ministar, svjesno se oglušili o konflikt interesa, nadajući se da to niko neće primijetiti, odnosno da niko neće poteći pitanje nespojivosti funkcija i kako je moguće da jedna osoba obavlja toliko dužnosti”, izjavio je Milovac za Radio Slobodna Evropa.

Funkcioner Demosa Tina Dimić Raičević upozorila je da je težnja ministra da primi nekoliko plata za jedan posao svojstvena onima koji teže nepoštovanju zakona i korupcionaškim operacijama.

“Jasno je svima da za platni spisak i primljene iznose članova Vlade nisu odgovorne tehničke osobe sa šaltera već jedino Vlada koja je po Ustavu odgovorna za stanje u društvu, a time valjda i za zakonitost primljenih plata svojih članova”, kazala je ona. Sa. K.

Bonus video: