SNP: Vlada napravila još jedan u nizu neuobičajenih poteza

"Socijalistička narodna partija smatra da je jedna ovakva odluka trebalo da bude donesena na sjednici Vlade, kao i da je javnost trebalo da bude upoznata sa njenom sadržinom na adekvatan način"
2263 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Facebook, Facebook
Ilustracija, Foto: Facebook, Facebook

Socijalistička narodna partija saopštila je da je Vlada napravila još jedan u nizu neuobičajenih poteza ovih dana.

"U svom poznatom maniru, DPS i njihovi partneri su, bez održane sjednice Vlade, donijeli odluku o raspodjeli donacija koje su prikupljene radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed pandemije virusa korona. Odlukom, koja je već objavljena u Službenom listu, definisano je da novčanim sredstvima raspolaže Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti. Samim sredstvima upravlja Operativni štab za upravljanje donacijama, koji je formiran na osnovu rješenja Vlade. Međutim, postavlja se pitanje da li Nacionalno koordinaciono tijelo ima legitimitet da odlučuje o trošenju doniranog novca? Kako je moguće da pomoćnica ministra zdravlja svu odgovornost za dalje širenje virusa prebacuje na građane, a sa NKT i Vlade skida krivicu za odugovlačenje u procesu nabavke potrebne opreme", kazali su iz SNP-a.

Dodaju da je pomenutom odlukom definisano da će se sredstva koristiti za nabavku zaštitne i medicinske opreme, pružanje medicinske i druge zaštite, nabavku druge opreme, sredstava, roba i usluga, “kao i preduzimanje drugih aktivnosti i radova neophodnih za realizaciju mjera” i mogu se koristiti isključivo za predviđene namjene.

"Socijalistička narodna partija smatra da je jedna ovakva odluka trebalo da bude donesena na sjednici Vlade, kao i da je javnost trebalo da bude upoznata sa njenom sadržinom na adekvatan način. U ovim izazovnim vremenima Vlada mora pokazati veću odgovornost i svoj rad učiniti potpuno transparentnim. Osim toga, tražimo da se izvještaji o stanju na računu i isplatama sa računa učine javnim, kako bi građani mogli da prate kretanje novca i kako bi svi bili uvjereni da se sredstva troše za predviđene svrhe, odnosno da odlaze u prave ruke. Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebno je precizirati koje su to “druge aktivnosti i radovi neophodni za realizaciju mjera”. Ovo je neophodno kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice u pogledu načina trošenja doniranih sredstava. Vlast konačno mora naučiti da se sredstvima građana mora upravljati na pravedan, pošten i domaćinski način, te shvatiti da ovu priliku ne može koristiti za vođenje predizborne kampanje", zaključeno je.

Bonus video: