Bulatović: Uvesti moratorijum na zapošljavanje u Opštini Budva i javnim preduzećima

On je naglasio da sve otpočete postupke javnih nabavki bilo koje vrijednosti je potrebno zamrznuti do razrešenja ove pandemijske krize i sagledavanje svih posledica ekonomske krize koja je uveliko započela
1436 pregleda 1 komentar(a)
Bulatović, Foto: Crnogorska
Bulatović, Foto: Crnogorska

Vladajuća Crnogorska pozvala je da se uvede u naredna tri mjeseca moratorijum na zapošljavanje u Opštini Budva i javnim preduzećima i ustanovama.

“Svim građanima Budve treba da je jasno da se Budva nalazi u sred krize koja je veća i od one nastale kataklizmičnim zemljotresom 1979. godine. Postoji više razloga zašto Crnogorska, epidemiju COVID 19 virusom, smatra najvećom krizom ikada i koja će ostaviti višegodišnje posledice na razvoj grada i život njenih građana. U vrijeme zemljotresa imali smo podršku svakog građaninaJugoslavije, kao i veliku podršku medjunarodne zajednice kojanije bila pogodjena istim problemom. Danas postoji podrška, ali u znatno manjem obimu usled, nažalost, pandemičnog karaktera virusa”, naveo je lider budvanskog odbora Crnogorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović.

Dodaje da su tada su postojala sredstva države, odnosno republike koja sumogla da se usmjere na pomoć Budvi.

“Danas tih sredstava nema ,a još uvijek je Budva jedan od najvećih “donatora” EgalizacionogFonda Crne Gore od kojih preživljava većina opština u CrnojGori, koje su sada u istom problemu kao Budva.Budva je do sada generisala i do 12 odsto GDP Crne Gore, što ove godine neće biti slučaj.Dominantan priliv u opštinsku kasu je od naplate poreza nanepokretnosti ,koji su u direktnoj korelaciji sa cijenom prodatihstanova u proteklom periodu. Naredna godina će zasigurno da imakatastrofalne efekte po budžet Opštine, kako po ovom, tako i podrugim bitnim prihodima, te će njen investicioni razvoj morati bitisveden na minimum, a pogotovu u svijetlu potencijalnog dugaprema Vladi Crne Gore koji se odnosi na palu garanciju WTE”, istakao je Bulatović.

Imajući u vidu navedene, kao i mogobrojne drugepo kazatelje, Crnogorska je, kako je kazao, apsolutno nezadovoljna dešavanjima koja nisu transparentna svakom građaninu opštine Budva, a odnose se prije svega na dodatna zapošljavanja, veliki broj aktivnih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, te otvaranje novih investicionih projekata, pored onih koji su već bili u toku, čime se dovodi u pitanje kvalitetno funkcionisanje lokalnesamouprave u budućem periodu.

“Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije novog korona virusa COVID-19, te uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore, a u cilju blagovremene zaštite opštine Budva od štetnih posledica zbog izmjenjenih poslovnih okolnosti, najmanje što smo očekivali je da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada Opštine i svih njenih javnih preduzeća.U uslovima ograničenog kretanja i skraćenog ili znatno izmjenjenog rada upravnih i drugih organa u Crnoj Gori, smatramo da je potrebno donijeti naredbu, odnosno stav da se svi aktuelni oglasi za popunjavanje slobodnih radnih mjesta u opštini i svim javnim preduzećima kojima upravlja Opština Budva ponište , kao i uvesti moratorijum na zapošljavanje u mjesecima koji nam predstoje tj. april, maj i jun”, poručio je Bulatović.

On je naglasio da sve otpočete postupke javnih nabavki bilo koje vrijednosti je potrebno zamrznuti do razrešenja ove pandemijske krize i sagledavanje svih posledica ekonomske krize koja je uveliko započela.

“Smatramo da kad već nije donesen strateški plan razvoja opštine, koji je istekao 2018 godine, krajnje je vrijeme da se oformi tim koji će uraditi plan u skladu sa situacijom u kojoj se svi zajedno nalazimo i koji će obezbijediti funkcionisanje grada u godinama koje su pred nama. Nedostatak ovakvih mjera možemo okarakterisati samo kao korištenje opštinskih resursa u svrhe politike, te isto nećemo podržati”, zaključio je Bulatović.

Bonus video: