Mitrović: Kratkoročno povećanje plata ljekarima poltička kalkulacija, naši ljekari i dalje imaju najniže plate u regionu

"Ne može se ni sa kakvim osnovom isticati zahvalnost Vladi i premijeru, istoj onoj Vladi i premijeru koji su se prije samo 3-4 mjeseca oglušili o zahtjev sindikata doktora da se poveća plata za 30% ljekarima i onda predložili povećanje plate, drastično manje od predloga sindikata doktora", navodi se u saopštenju
2052 pregleda 4 komentar(a)
Marko Mitrović, Foto: Demokrate
Marko Mitrović, Foto: Demokrate

Poslednjim obećanjem dodatka na platu ljekarima i zdravstvenim radnicima želi se skrenuti pažnja sa odgovornosti aktuelne vlasti za krajnje neadekvatan životni standard i katastrofalne uslove rada ljekara i zdravstvenih radnika, saopštio je predsjednik OO Demokrata Nikšić dr Marko Mitrović.

"Ne može se ni sa kakvim osnovom isticati zahvalnost Vladi i premijeru, istoj onoj Vladi i premijeru koji su se prije samo 3-4 mjeseca oglušili o zahtjev sindikata doktora da se poveća plata za 30% ljekarima i onda predložili povećanje plate, drastično manje od predloga sindikata doktora. I to povećanje ponižavajuće je za sve ljekare, jer i nakon toga oni i dalje imaju najmanje plate u regionu, ali rade po svemu sudeći i više od onih koji su plaćeni i petostruko više", navodi se u saopštenju.

On tvrdi da je ovaj potez Vlade "jeftin politički trik koji ne rješava probleme sa kojima se suočavaju oni koji nose najveći teret rada i najveće breme odgovornosti, i u redovnim okolnostima, a kamoli danas u novonastalim okolnostima i stanju opšte ugroženosti".

"Ovim jednokratnim povećanjem primanja, Vlada želi baciti prašinu u oči građanima u pogledu statusa i uslova rada ljekara i ostalih zdravstvenih radnika, od kojih upravo ti građani imaju sad najviša očekivanja. Zdravstveni radnici će svakako učiniti sve da ispune ta očekivanja i izvrše svoju misiju bez obzira na ponižavajući odnos aktuelne Vlade Crne Gore prema njima", navodi se u saopštenju.

"Mi ljekari radimo jednako odgovorno kao i prije ove teške situacije i radićemo uvijek bez obzira što nas ponižavaju sa ovim jednokratnim povećanjima i bez obzira što radimo u lošim uslovima sa najprimitivnijim instrumentima, a radimo jednako posvećeno jer smo mi savjesni i držimo se Hipokratove zakletve", navodi Mitrović.

Kako kaže, ljekari koji su prvi na udaru virusa će se boriti i dalje, iako kako saopštava "prprimjećujemo neodgovoran trend kod raznih "koordinatora" i nosilaca pres konferencija da postignuća ljekara i ostalih zdravstvenih radnika prigrabe za sebe, a da odgovornost za ono što je loše svale na građane".

"Sada smo, kao ljekari i zdravstveni radnici, prvi na udaru virusa i mnogi se hvale našim uspjesima. Boriće se ljekari i ostali zdravstveni radnici i ubuduće jer nam je zdravlje i dobrobit ljudi primarna dužnost, a svakako primjećujemo neodgovoran trend kod raznih "koordinatora" i nosilaca pres konferencija da postignuća ljekara i ostalih zdravstvenih radnika prigrabe za sebe, a da odgovornost za ono što je loše svale na građane. Ovakvim pristupom se ne stvara klima solidarnosti i povjerenja, koja je od presudnog značaja za uspjeh borbe protiv novog zdravstvenog izazova koji je dobio globalne razmjere", navodi se u saopštenju.

"Upravo je aktuelna situacija opomena da se dugotrajni ignorantski odnos prema bilo kojem krucijalnom pitanju, a što je manir ove Vlade i u slučaju zdravstva, za društvo u cjelini ne isplati. Da se strateški i odgovorno ulagalo u zdravstvo ne bi uslovi rada, tehnika i instrumenti danas bili na nivou ispod regionalnog. Usluge koje pruža zdravstvo nijesu komercijalne prirode, te stoga i oni koji odlučuju o statusu i uslovima rada zdravstva ne smiju imati politički kalkulantske motive, a upravo takav je poslednji čin Vlade. Tu činjenicu ne mogu osporiti ni naručene zahvalnice, sa onih adresa koje bi trebale da se bore za bolji standard i uslove rada zdravstvenih radnika, a ne da ih pretvaraju u klasu koja se zahvaljuje kad dobije nešto što joj pripada i od čega višestruko više i zaslužuje. No, to neće niti može proći", zaključuje dr Mitrović.

Bonus video: