Lajčak specijalni izaslanik za Zapadni Balkan i dijalog Srbije i Kosova

Zadatak Specijalnog predstavnika EU biće da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu
3053 pregleda 2 komentar(a)
Lajčak, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Lajčak, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters

Bivši šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak, od danas je i zvanično specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštio je Evropski savjet. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 mjeseci.

Kako je navedeno, zadatak Specijalnog predstavnika EU biće da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu.

Njegova uloga biće da pomogne zemljama regiona da prevaziđu naslijeđe prošlosti i doprinese dosljednosti i efikasnosti aktivnosti EU na tom području, prenosi Hina.

Bivšeg šefa diplomatije Slovačke na mjesto Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine predložio je šef diplomatije EU Žozep Borel, a o njegovom imenovanju morale su da se slože sve zemlje članice.

Bonus video: