Oči uprte u Ustavni sud, on ćuti

Odluka o preduzimanju mjera za sprečavanje koronavirusa usvojena 18. marta, prije nje usvojen niz naredbi.
13415 pregleda 6 komentar(a)
Ograničeno kretanje radi suzbijanja epidemije, Foto: Boris Pejović
Ograničeno kretanje radi suzbijanja epidemije, Foto: Boris Pejović

Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), prilikom donošenja niza naredbi kojima su ograničene slobode građana a radi suzbijanja koronavirusa, nijesu poštovali sve procedure, odnosno red koraka, zbog čega je podnijeta još jedna inicijativa Ustavnom sudu.

Uslov za primjenu mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, pa i onih o ograničavanju kretanja, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, bio je da se Covid-19 stavi na postojeću Listu zaraznih bolesti ili proglasi epidemija. Epidemija je proglašena 26. marta, a Covid-19 je stavljen na Listu zaraznih bolesti 25. marta dopunom Pravilnika.

Prema Zakonu, ako se pojavi zarazna bolest koja nije na listi, a u većoj mjeri može da ugrozi zdravlje stanovništva, Vlada može da preduzme mjere. Vlada je, međutim, tek 18. marta donijela Odluku o preduzimanju mjera za sprečavanje i suzbijanje novog koronavirusa, ali je prije toga usvojen određeni broj naredbi o sprovođenju mjera. Na to ukazuju objavljena dokumenta, a navodi se i u Predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih naredbi Ministarstva zdravlja, koji je juče Ustavnom sudu podnijela grupa poslanika Demokratskog fronta.

Na pitanja „Vijesti“ u vezi sa zakonitošću donijetih naredbi, nijesu odgovorili iz NKT. Članica tog tijela, pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović u utorak je na konferenciji za novinare rekla da su mjere donesene u skladu sa zakonom.

Ustavni sud nije se do sada oglašavao u vezi sa mjerama, a posljednja sjednica održana je 27. februara. Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić tražio je u utorak da se zakaže sjednica ili kolegijum suda na kome bi se razgovaralo o ustavnosti mjera. I Akcija za ljudska prava i Institut alternativa pozvali su Ustavni sud da se uključi da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u državi. Oni su se oglasili povodom naredbe ministra zdravlja Kenana Hrapovića koja podrazumijeva dalja ograničenja slobode kretanja građana, uključujući i zabranu okupljanja u privatnim stanovima i povodom dilema oko pravnog osnova za takve mjere u situaciji kada nije proglašeno vanredno stanje.

Iz Ustavnog suda nije odgovoreno “Vijestima” da li će se baviti ovim pitanjima. Predsjedavajuća sudija Desanka Lopičić je prije dva dana za list „Dan“ kazala da će sud „odlučivati o svakom podnesku kojim se traži njegovo postupanje...”.

Među naredbama o sprovođenju mjera koje su objavljene u Službenom listu prije 18. marta je Naredba o sprovođenju mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim koronavirusom kojom su zabranjena putovanja iz Crne Gore u Italiju, Španiju, Južnu Koreju, Iran i Kinu (pokrajinu Hubei). Zabranjen je i ulazak u Crnu Goru strancima iz tih država. Dopunom te naredbe zabranjena su, između ostalog, putovanja u inostranstvo državnoj upravi.

Takođe, 13. marta objavljena je Naredba o zabrani putovanja putnika avio saobraćajem na sjever Italije u Milano i Bolonju, kao i ulazak putnika iz tih destinacija u Crnu Goru, zatim Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, kojom je zabranjeno, između ostalog, uplovljavanje kruzera i okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Niz naredbi u Službenom listu objavljen je i 15, 16. i 17. marta, među kojima je i obustava javnog prevoza.

Iz DF-a tvrde da vlast suspenduje parlament i njegovu kontrolnu funkciju i da zato očekuju mišljenje Ustavnog suda.

„I pravnim laicima je više nego jasno da je ovdje uzurpiran pravni poredak, i da se nekakvim naredbama, kao nižim pravnim aktima suspenduju Ustav i zakoni, a sve pod izgovorom zaštite zdravlja građana. Izbjegava se uvođenje vanrednog stanja, iako skoro mjesec dana mi faktički živimo vanredno stanje, samo što nije formalizovano jer to nekome odgovara. Ovakvo ponašanje režima se ne smije dozvoliti, jer se uvodi strahovlada i policijski čas, uključena je i vojska pod punom opremom, a sva ta krivična djela se vrše navodno za dobrobit građana“, rekla je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Predlogu za ocjenu ustavnosti Vladinih mjera podnijeli su poslanici DF-a Branka Bošnjak, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Milutin Đukanović.

Diplomate u EU traže nadzor nad mjerama koje suspenduju ljudska prava i demokratiju

Više ministarstava vanjskih poslova zemalja članica EU juče je podržalo inicijativu Evropske komisije za nadzor vanrednih mjera i njihovu primjenu, navodeći da bi se time osiguralo poštovanje osnovnih vrijednosti Unije. Ministarstva Njemačke, Irske, Italije, Belgije, Danske, Letonije, Francuske, Finske, Holandije, Luksemburga, Portugalije, Grčke, Španije i Švedske pozvali su Savjet za opšte poslove da po potrebi razmotri to pitanje.”Duboko smo zabrinuti zbog rizika od kršenja načela vladavine zakona, demokratije i osnovnih ljudskih prava koja proizlaze iz usvajanja određenih vanrednih mjera”, saopštilo je MVP Njemačke, koje su podržale i kolege iz još 14 zemalja.

Oni poručuju da hitne mjere treba da budu ograničene na ono što je nužno potrebno, podložne redovnom nadzoru i moraju poštovati ​​ načela i obveze međunarodnog prava.

“One ne bi trebalo da ograničavaju slobodu izražavanja ili slobodu štampe”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: