CDT poziva Skupštinu da odblokira rad DIK-a

U CDT-u smatraju nedopustivim da partije koriste ovu situaciju za ostvarivanje svojih političkih interesa
63 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2018. 10:51h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Skupštinu Crne Gore da, kao institucija koja bira Državnu izbornu komisiju (DIK), hitno iskoristi kontrolne mehanizme, i uputi obavezujuće preporuke za deblokadu rada ove institucije. Iz CDT su kazali da je nakon prekida sjednice DIK-e, zbog bolesti njenog predsjednika, ta institucija prestala da funkcioniše u momentu kad je trebala da donese veoma važne odluke koji je tiču prigovora za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju. U CDT-u smatraju nedopustivim da partije koriste ovu situaciju za ostvarivanje svojih političkih interesa, jedni u Beranama, drugi u Ulcinju, i ćutanjem i nečinjenjem dovode do dalje eskalacije problema. "Ukoliko se nastavi ignorisanje ovog problema, stvaraju se uslovi za ozbiljno ugrožavanje izbornog procesa na nedavno završenim lokalnim, ali i predsjedničkim izborima, kao i dodatno podizanje političkih tenzija", kaže se u saopštenju CDT-a. Iz te nevladine organizacije su ocijenilo da situacija nastala zbog objektivnih okolnosti mora biti riješena u što kraćem roku jer neodržavanje sjednica DIK-e i neizjašnjavanje o prigovorima ima veoma važne pravne posljedice. Iz CDT su rekli da se, imajući u vidu da se DIK-a u zakonskom roku nije izjasnila o pristiglim prigovorima u formalno pravnom smislu, ti prigovori smatraju usvojenim, bez obzira na njihovu opravdanost. "Ovo bi dalje značilo i ponavljanje lokalnih izbora na nekoliko biračkih mjesta, a opštinske izborne komisije nijesu zakazale ponovljene izbore. Ovim se onemogućava utvrđivanje konačnih rezultata izbora a time i formiranje lokalnih vlasti jer se izborni proces oteže u nedogled", navodi se u saopštenju. Ističe se da rokovi teku i za predsjedničke izbore, pa DIK-a mora biti operativna da bi mogla donositi veoma važne odluke. Iz CDT su objasnili da, ako bi sjutra neko od kandidata za predsjednika predao svoju kandidaturu DIK-a ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku.

Svaki dalji dan blokade te institucije prouzrokovaće nove probleme u funkcionisanju o odraziće se na kvalitet izbornog procesa

Kako su upozorili svaki dalji dan blokade te institucije prouzrokovaće nove probleme u funkcionisanju o odraziće se na kvalitet izbornog procesa. "Smatramo da Skupština, kao institucija koja bira DIK-u, ne smije sebi dozvoliti da pasivno posmatra ova dešavanja koja mogu dovesti do pravnog haosa i podizanja tenzija već se u skladu za ustavnim i poslovničkim ovlašćenjima mora uključiti u rješavanje ovo problema prije nego što on eskalira do tačke sa koje nema povratka", navode iz CDT-a. Iz te nevladine organizacije su upozprili da, ukoliko se ista ili slična situacija ponovi u kasnijim fazama izbornog postupka kad DIK-a svakodnevno donosi važne odluke, izbori neće biti pripremljeni u skladu sa zakonom. Iz CDT navode da postoji više mogućnosti za prevazilaženje te situacije od kojih je najdirektnija da predsjednik može zamjenjivati član kojeg on odredi, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika. "CDT već nekoliko godina upozorava javnost da ovako postavljena DIK-a predstavlja poligon za ostvarivanje političkih interesa partija, a ne kredibilnu "izbornu vlast" te da ovaj model hitno treba mijenjati a najnovija blokada predstavlja samo novu potvrdu našeg stava", navodi se u saopštenju.

Bonus video: