Mugoša: Hitno usvojiti set mjera za poljoprivrednike

"Iskazujemo zabrinutost što to do sada Vlada nije uradila, imajući u vidu da poljoprivreda nije samo ekonomsko, već i egzistencijalno pitanje, što je pokazala i ova situacija, kao i mnogi slučajevi kada smo bili suočeni sa elementarnim nepogodama", kaže se u saopštenju
1282 pregleda 4 komentar(a)
Budimir Mugoša, Foto: SDP
Budimir Mugoša, Foto: SDP

Poljoprivreda, kao strateška privredna grana za svaku državu, mora biti obuhvaćena hitnim paketom mjera Vlade, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, smatra funkcioner SDP i bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša

"Iskazujemo zabrinutost što to do sada Vlada nije uradila, imajući u vidu da poljoprivreda nije samo ekonomsko, već i egzistencijalno pitanje, što je pokazala i ova situacija, kao i mnogi slučajevi kada smo bili suočeni sa elementarnim nepogodama", kaže se u saopštenju.

On smatra da ta činjenica, kao i podatak da je učešće poljoprivrede u BDP-u iznad 8%, iako se iz nacionalnog bužeta za nju odvaja svega oko 1%, "nameću imperativ ozbiljnog bavljenja ovom djelatnošću u redovnim, a posebno u ovako vanrednim okolnostima", kaže se u saopštenju.

On objašnjava da je u poređenju sa drugim djelatnostima poljoprivreda je vrlo specifična.

"Za sve ovo vrijeme krize, mnoge djelatnosti nijesu imale prihod, ali su im i troškovi smanjeni i mogu relativno lako nastaviti rad. Poljoprivreda, za razliku od njih, ima iste troškove i u ovim okolnostima a proivodi ne mogu čekati na lageru, ne mogu i ako se ugasi više se teško ili uopšte ne može “upaliti”. A svi znamo da se bez mnogo ćega može osim bez hrane", kaže se u saopštenju.

"1. S obzirom na to da smo na početku sezone, trebalo je uraditi sve da se maksimalizuje domaća proizvodnja, zato što nam hrana treba, zato što je domaća najjeftinija i najbolja, zato što je to jedina privredna grana koja može da radi i da poveća obim proizvodnje.Mnogo je bolje da proizvod ostane nerealizovan nego da ga nema na tržištu.

2. U ovom periodu sezone troškovi su najveći, a prihodi najmanji i zato je praksa da se najveći dio poljoprivredne proizvodnje isfinansira od strane dobavljača repromaterijala odloženim plaćanjem do isplate subvencija. Zato je trebalo finansijski pomoći dobavljače kako bi na vrijeme obezbijedili repromaterijal za poljoprivrednike,

3.Iz budžeta je neophodno isplatiti akontativno sve subvencije koje sleduju proizvođače, koje će inače biti isplaćene, ali onda kada ne postoji ni približno potreba kao sada.

Po sektorima je trebalo preduzeti specifične mjere.

4. Sektor mljekarstva je posebno pogođen jer su otežani proizvodnja i otkup mlijeka sa jedne strane, kao i plasman sa druge, posebno male mljekare i mini sirare i zato im je trebalo obezbijediti obrtna sredstva kao i obavezno učešće njihovih proizvoda u paketima humanitarne pomoći crvenog krsta i NKT-a. Pogođeni su i ribari, nemaju kome prodati ribu, šumarski sektor ne može plasirati proizvode, a obaveze prema državi idu

5. Sektor prerade mesa, posebno dugotrajnih suhomesnatih proizvoda, je posebno pogođen jer su uložili ogromna sredstva za nabavku sirovina (pršut) i sada zbog otežanog plasmana i gubitka velikog dijela tržišta u turizmu, kao posljedica kraha turističke sezone, pa nijesu u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze i zato im se moraju obezbijediti povoljna obrtna sredstva.

6. Nabavka pogonskog goriva bez akciznih nameta je obavezna mjera i u normalnim uslovima, a u ovoj situaciji je imperativ", smatra Mugoša.

Poljoprivrednicima je, kako tvrdi, najteža neizvjesnost, jer nemaju šansu za popravni u ovoj godini i zato bi im snažna podrška Vlade dala koliku toliku sigurnost i nadu da će od ulaganja i rada imati koristi i oni i cijelo društvo.

"Tražimo od Vlade da hitno usvoji paket konkretnih mjera za podršku poljoprivredi jer se svakim danom čekanja proizvode štete koje će se teško otkloniti", zaključio je Mugoša.

Bonus video: