"vlada i nkt da preispitaju odluku"

Krapović: Zbog interesno-profiterskih kalkulacija vlada ne zatvara gradilišta i fingira mjere

"Vlada je mjerama predvidjela da su poslodavci dužni da obezbijede dopremanje hrane radnicima na gradilištima, ali zato strogo zabranjuje dopremanje hrane staračkim domaćinstvima u udaljenim selima Žabljaka. Opet se i na ovom primjeru pokazuje nelogičnost i neprincipijelnost. Zašto onda Vlada i NKT nisu propisali mjere za dostavljače hrane radnicima? Kakvu obuku treba da prođu, da li treba da budu testirani i kakvu zaštitnu opremu treba da nose?", navodi se u saopštenju
3115 pregleda 3 komentar(a)
Krapović, Foto: Demokrate
Krapović, Foto: Demokrate

Sinoć usvojene mjere NKT koje se odnose na djelimične restrikcije prema gradilištima, osim što nisu usklađene sa zahtjevima trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, imaju i niz drugih manjkavosti, tvrdi Dragan Krapović, potpredsjednik Demokrata.

"Prije svega, ove mjere su nedovoljne, nepotpune i neefikasne. Vlada Crne Gore i NKT su olako prešli preko činjenice da u građevinskom sektoru Crne Gore radi gotovo 14 000 zaposlenih. Postavlja se osnovno pitanje, da li će poslednje mjere spriječiti eventualno širenje koronavirusa među ovom rizičnom grupom? Sa aspekta struke i logike odgovor je da neće", tvrdi on.

On smatra da su predložene mjere neprimjenjive u praksi.

" Ako je Vlada dozvolila kolektivni prevoz zaposlenih, nesporno je da će doći do fizičkog kontakta. Takođe, priroda posla građevinske struke nalaže fizičke kontakte ili fizičko približavanje u gotovo svim fazama gradnje. Sve to omogućava brzi prenos opasnog virusa. Prema tome, nemoguće je u praksi primijeniti ovu mjeru. Nema obrazloženja, pa je ostalo nejasno čemu služi tabla sa obavještenjima o donijetim mjerama, ako su mjere potpuno nemoćne da pomognu u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti", navodi se u saopštenju.

"Vlada je mjerama predvidjela da su poslodavci dužni da obezbijede dopremanje hrane radnicima na gradilištima, ali zato strogo zabranjuje dopremanje hrane staračkim domaćinstvima u udaljenim selima Žabljaka. Opet se i na ovom primjeru pokazuje nelogičnost i neprincipijelnost. Zašto onda Vlada i NKT nisu propisali mjere za dostavljače hrane radnicima? Kakvu obuku treba da prođu, da li treba da budu testirani i kakvu zaštitnu opremu treba da nose?", navodi se u saopštenju.

Među novim mjerama svoje mjesto je, kako tvrde, "pronašao i zahtjev za fizičkom distancom u kolektivnim smještajima radnika. Apsurdno je da Vlada zabranjuje prisustvo više od jednog lica na javnim mjestima, a istovremeno dozvoljava kolektivni smještaj u kome je često i po nekoliko stotina zaposlenih. Kakva je razlika između studentskih domova kao kolektivnih smještaja ili hotela sa jedne i kolektivnih smještaja radnika sa druge strane. Zašto se drugi sektori diskriminišu, odnosno zašto je građevinski sektor privilegovan?", kaže se u saopštenju.

Krapović tvrdi da se na čelu NKT "zapravo nalazi BEMAX".

"Upravo zbog interesno profiterskih kalkulacija Vlada i NKT su prolongirali ograničenja samo u građevinskom sektoru. Poslednje, više formalne nego suštinske mjere usvojene su tek nakon pritiska javnosti i konkretnih upozorenja i predloga Demokratske Crne Gore", navodi se u saopštenju.

"Postavlja se pitanje koji nadležni inspekcijski organi će potpuno i kontinuirano vršiti inspekcijsku kontrolu nad sprovođenjem ovih mjera, jer kadrovskog kapaciteta nema u odnosu na potrebu konstantnog nadzora. Međutim, očito je da su mjere Vlade i NKT samo još jedan pokušaj obmane javnosti jer će i nakon njihovog usvajanja sva gradilišta raditi nesmetano, svi radnici će nastaviti sa poslovima i nastaviće se i prevoz autobusima i kombijima. I dalje će postojati kolektivni smještaji. Dakle, ništa se suštinski promijeniti neće", smatra Krapović.

"Pozivamo Vladu Crne Gore i NKT da preispitaju odluku i da prije nego bude kasno, privremeno zatvore sva gradilišta u Crnoj Gori, osim onih na kojima se grade bolnice i drugi objekti zdravstvene zaštite. Životi i zdravlje građana su preči od profita", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas