Bečić: Ekonomske mjere su ponižavanje građana

"Ponuditi u ime države, i to za april i maj, a ne i mart mjesec, zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen, platu od 155 eura, zaposlenima u sektorima čiji je rad ugrožen platu od 111 eura, zaposlenima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kući platu od 155 eura, jeste zaista nešto što je odraz poniženja zaposlenih i privrednih subjektia, koji su ne svojom voljom, već odlukama nadležnih državnih organa bili prinuđeni da zamrznu ili redukuju svoj rad", smatra Bečić
3162 pregleda 16 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokrate
Aleksa Bečić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 10.04.2020. 11:18h

Predlaganje ekonomskih mjera od strane premijera Markovića, građani Crne Gore su potpuno opravdano dočekali sa razočarenjem, jer se ispostavilo da se u mnogim segmentima radi o ponižavanju građana i privrednih subjekata, a ne o nužnoj i neophodnoj pomoći, koju je država u ovakvim trenucima obavezna da pruži, tvrdi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

"Prethodno ne čudi, ako imamo u vidu da je prvi paket mjera koji je pompezno najavljivan, završio sa skandaloznim moratorijumom na kredite, koji će građani morati na kraju da plate, kao i kreditnim linijama IRF-a čija su transparentnost, efikasnost i obuhvatnost krajnje upitne. Ispostavilo se da su ekonomske mjere crnogorske Vlade, daleko iza mjera zemalja regiona, a o evropskim okvirima da i ne govorimo, iako smo koliko do juče slušali od naših zvaničnika da smo ne samo regionalni, već i evropski lideri", navodi se u saopštenju.

Bečić tvrdi da su Vladine mjere odraz poniženja zaposlenih.

"Ponuditi u ime države, i to za april i maj, a ne i mart mjesec, zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen, platu od 155 eura, zaposlenima u sektorima čiji je rad ugrožen platu od 111 eura, zaposlenima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kući platu od 155 eura, jeste zaista nešto što je odraz poniženja zaposlenih i privrednih subjektia, koji su ne svojom voljom, već odlukama nadležnih državnih organa bili prinuđeni da zamrznu ili redukuju svoj rad", smatra Bečić.

On smatra da bi elementarno korektno i prema poslodavcima, i prema zaposlenima, je bilo ono što su Demokrate predložile prije nekoliko dana.

"To je ono što su primijenile mnoge regionalne i evropske zemlje, da država obezbijedi da istinska zarada zaposlenih kojima je onemogućen rad završi na njihovim računima, a da poreze i doprinose u cjelosti preuzme država", smatra Bečić.

"Pored toga, umjesto da prihvate naš predlog i svakom domaćinstvu koje ima tri i više članova hitno uplate po jednu prosječnu zaradu (524 eura), a svakom domaćinstvu koje ima 1 ili 2 člana po jednu minimalnu zaradu (222 eura), za šta je potrebno nešto manje od 78 miliona, a što bi imalo multiplikativni efekat na privredu, jer bi građani svakako taj novac upumpali u crnogorski sistem, premijer Marković kaže da će jednokratno pomoći sa 50 eura samo nezaposlena lica na evidenciji Zavoda, i to samo ona koja ne ostvaruju novčanu nadoknadu ili materijalno obezbeđenje", navodi se u saopštenju Bečića.

"Nešto slično, kao što je prvobitnim mjerama opredijeljno po 50 eura pomoći za svega 9% penzionera, a drugim paketom su kao što vidimo penzioneri u potpunosti zaboravljeni", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Demokrata podsjeća da je Crna Gora imala novca iza pomoć Montenegro airlinesu ali "nema za domaćinstva".

"Dakle Premijer reče da država nema 78 miliona za pomoć svakom crnogorskom domaćinstvu, ali ima 155 miliona za spašavanje gubitaša Montenegro erlajnsa, ima i 104 miliona samo za kamate na kredite u ovoj godini, ima i za budžetsku rezervu u iznosu od 86 miliona", kaže se u saopštenju.

"Gospodine Markoviću, neću Vas ovoga puta podsjećati koliko bi razne “limenke” koje smo mi kao građani platili, danas mogle nahraniti domaćinstava, a koliko je tek onih podstanarskih domaćinstava kojima je i plaćanje kirije sada nepremostiva prepreka. Zaprepašćenja ekonomskim mjerama Vlade, zaokružena su saznanjem da EPCG neće smanjiti cijenu struje u kriznim mjesecima, i ako smo predložili da to umanjenje iznosi 60% sadašnje cijene struje. Oko 90% građana Crne Gore neće imati bilo kakvu povlasticu od strane EPCG-a, iako je jasno da su građani prinuđeni da zbog mjera koje su na snazi, provode svoje virjeme kući i stvaraju samim tim mnogo veću potrošnju, koju Korona profiter zvani EPCG želi da na ovako nehuman način valorizuje.Isprazni, bleferski i jeftini pozivi premijera Markovića na društveno jedinstvo zaista vrijeđaju zdrav razum, u trenucima kada je DPS, na krajnje perfidan način, uveliko krenuo u sprovođenje predizborne kampanje, zloupotrebljavajući aktuelnu kriznu situaciju", tvrdi Bečić

Bečić je kritikovao i NKT, kazavši da se je pretvorio " u izborni štab DPS-a za predstojeće parlamentarne izbore".

Kako kaže, "NKT kojim nezakonito rukovodi član Predsjedništva DPS-a, a takođe ga čine mahom članovi Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a je centralizovao sve aktivnosti u zemlji i pretvorio se čast pojedincima, u izborni štab DPS-a za predstojeće parlamentarne izbore".

Kako se dodaje u saopštenju, predsjednik DPS-a, zloupotrebljavajući funkciju predsjednika države, u društvu ministra odbrane, a ujedno koordinatora DPS-a za Berane, obilazi Opštinu Berane i dijeli pomoć penzionerima.

"Nakon Berana, gospodin Đukanović nastavlja sa obilaskom Tuzi, ovog puta u društvu članova Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a", dodaje se u saopštenju.

"Sa druge strane, premijer Marković poziva na solidarnost i zajedništvo, a njegova Vlada hapsi i krivično procesuira uvaženu poslanicu Zdenku Popović, druge opozicione poslanike i druge funkcionere Demokrata i opozicije zato što su pomogli ugroženoj starici. Ako građani kupe robu ili im je dostavi DPS onda sve može i na kućnom pragu, ali ako humanitarnu pomoć dostavi neko drugi, direktno se ide u zatvor. Nagledali smo se vaše solidarnosti i demokratije, a u suštini čistog blefiranja gospodine Markoviću", zaključio je Bečić.

Bonus video: