Minić: Stomatolozi ugroženi, nemaju adekvatnu opremu

Ona je podsjetila na naredbu NKT koje je 18. marta donijelo mjeru obustave rada svim stomatološkim ordinacijama u Crnoj Gori, "osim za 174 ordinacije koje imaju sklopljene ugovore sa Fondom za zdravstveno osiguranje, a koje su u uslovima epidemije obavezne da dežuraju"
2484 pregleda 3 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate

Poslanica Demokrata Valentina MInić uputila je otvoreno pismo premijeru Crne Gore Dušku Markoviću.

Kako kaže, Marković je nije odgovorio na brojne nejasnoće u većzi sa povećanjem zarada ljekarima, te ona želi da ukaže na veliki problem u kom se nalaze stomatolozi u Crnoj Gori.

"Smatram za shodno da ukažem na veliki problem u kome se nalaze moje kolege stomatolozi, čiju je struku Vlada koju predstavljate davno zbrisala sa mape osnovnih grana medicine, te nas dovela u situaciju da se sa nostalgijom sjećamo specijalizacija, sigurnih poslova u zdravstvenom sistemu i besplatnih usluga na koje su svi građani nekada imali pravo", započinje pismo Minićeva.

Ona je podsjetila na naredbu NKT koje je 18. marta donijelo mjeru obustave rada svim stomatološkim ordinacijama u Crnoj Gori, "osim za 174 ordinacije koje imaju sklopljene ugovore sa Fondom za zdravstveno osiguranje, a koje su u uslovima epidemije obavezne da dežuraju".

Kako kaže, iako opravdana, ova mjera "dovela je u težak položaj vlasnike zatvorenih ordinacija i zubotehničkih laboratorija kojih u Crnoj Gori ima preko 300, uključujući i navedene 174 ordinacije, čiji se rad, zbog smanjenog obima posla svodi samo na hitne intervencije. Doktori stomatologije, medicinski i nemedicinski kadar koji je zaposlen u njihovim ordinacijama, kao i zubni tehničari, će ostati bez osnovne egzistencije i mogućnosti da održe svoje kadrove u radnom odnosu, ukoliko država hitno ne preduzme mjere i uključi ih u predstavljeni ekonomski plan kako bi „heroje na prvoj liniji odbrane“ spasili od daljeg poniženja i nemara koji tiho podnose u ovoj teškoj situaciji", navodi Minićeva.

Kako dodaje nije riječ samo o "preko 1500 ljudi koji se brinu o oralnom zdravlju naših građana, (a koje od početka epidemije niko ne pominje) već o čitavim porodicama koje zavise od njihovih primanja, pa Vas pozivam da se ugledate na neke zemlje iz regiona i obezbijedite svim zaposlenim u ovom sektoru sredstva u iznosu prosječne plate (ili makar minimalne) a vlasnicima ordinacija i zubotehničkih laboratorija (koji su mahom u velikim kreditima), pored navedenog i sredstva u iznosu doprinosa na minimalnu zaradu za svakog zaposlenog, pod uslovom da niko od zaposlenih ne dobije otkaz dok su mjere ograničenja na snazi".

Ona tvrdi i da obične hirurške maske koje stomatolozi imaju nisu od velike pomoći niti su prihvatljive sa stanovišta struke.

"S obzirom na to da su doktori stomatologije, stomatološke sestre i tehničari, prema izvještajima SZO u samom vrhu najrizičnijih profesija kada je mogućnost zareze Covidom-19 u pitanju, (jer rade u „oblaku“ aerosola na par centimetara od usta pacijenata), obične hirurške maske koje su dobili, su apsolutno neprihvatljive sa stanovišta struke i svih raspoloživih naučnih istraživanja koja se tiču epidemiloškog rizika i standardizovane opreme koja se koristi u svrhu zaštite i sprečavanja širenja zaraze među medicinskim radnicima. U prilog tome govori podatak da je vršeći svoju humanu dužnost, već jedan stomatolog zaražen korona virusom", navodi ona u pismu.

"Smatram neprihvatljivom činjenicu da su stomatolozi i stomatološke sestre obavezni da dežuraju a da im država pri tom nije obezbijedila standardizovanu i kompletnu zaštitnu opremu, dovodoći i njih i njihove porodice u direktan rizik od obolijevanja", kaže dalje u pismu.

Zbpg toga, kako kaže, stomatolozi su prinuđeni da u nedostatku kvalitetne opreme za rad prave improvizovana zaštitna odijela od kesa za smeće.

"Ukoliko su izjave NKT-a da „zaštitne opreme ima i više nego dovoljno“ istinite, pitam se zašto su moje kolege umotane u kese za odlaganje otpada? Ako je ova tema kako je juče predsjednik Crne Gore izjavio „skinuta sa dnevnog reda“ pitam Vas da li je ovo saznanje dovoljno da je opet vratite na dnevni red?", pita se Minićeva.

"Nadam se da nećete dozvoliti da naše doktore gledamo obmotane kesama za odlaganje otpada, dok se bore za zdravlje građana i golu egzistenciju. Koliko god ova improvizacija bila genijalna, teško mi je da prihvatim da pojedini skandal majstori poput ministra zdravlja hodaju po crvenom tepihu (neprijatno mi je i da pomenem ostalo) dok doktori sami sebi kroje zaštitna odijela. To niti mogu niti želim da prihvatim i zato od Vas kao doktorica, a ne kao poslanica zahtjevam da ne ostanete ravnodušni i da pomognete da se ovaj problem hitno riješi", zaključila je u pismu premijeru.

Bonus video: