Pola miliona eura za politički uticaj na službenike?

Za pet godina novčanu pomoć za rješenje stambenih problema dobilo 107 zaposlenih u Skupštini, neki i više puta. Na spisku službenika i bivši funkcioner SDP-a što iz Generalnog sekretarijata nijesu objasnili
12794 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Raspodjela kredita za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenima u Skupštini Crne Gore u izbornoj godini je protivzakonita i ukazuje na to da je kriterijum mogla biti i politička pripadnost, što dodatno stvara sumnju u način i ciljeve pomoći državnim službenicima, smatraju opozicioni poslanici koji godinama prate ovu problematiku.

Prema podacima dokumenta generalnog sekretara Skupštine u koji su “Vijesti” imale uvid, od 2015. do sada pomoć za rješavanje stambenog pitanja dobilo je 107 službenika i jedan potpredsjednik parlamenta. U pitanju je oko 600 hiljada eura.

Posredstvom Komisije Vlade Crne Gore, kako se navodi u dokumentu, početkom ove godine uplaćen je novac ili je odobren za 54 zaposlena u Skupštini.

Prva podjela bila je 2015, druga 2018. i posljednja 2020, pokazuje dokument Generalnog sekretarijata. Navodi se da je prije pet godina kredite dobilo šest osoba i to od 6.000 do 40.000 eura. Na spisku službenika je i tadašnji potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder iz SDP-a koji je dobio 40.000.

90 javnih funkcionera, među kojima su neki stambeno bili zbrinuti, dobilo je kredite ili stanove preko Vladine Komisije za mandata Vlade Duška Markovića, koji je i objavio spisak

Na pitanje zašto je Rastoder jedini funkcioner među službenicima i zašto onda nijesu navedeni i ostali poslanici, kao i generalni sekretar Aleksandar Jovićević, koje je pomogla Vlada, iz Skupštine nijesu objasnili. Navode da Jovićević nije rješavao stambeno pitanje iz budžetskih sredstava Skupštine i ponavljaju ono što već piše u dokumentu da su “Rastoderu sredstva za rješavanje stambenog pitanja opredijeljena tokom 2015”.

Jovićević je ranije dobio 40.000 eura odlukom Vladine Komisije, kao i njegove prve saradnice Marija Mirjačić i Jelena Radonjić.

Prije dvije godine pomoć preko Vladine Komisije dobilo je 45 službenika, među kojima i sekretari skupštinskih odbora koji uglavnom snose najveći teret rada tih tijela. Ove godine, na spisku su i vozači, upisničari ali i savjetnici predsjednika parlemnta - kao i ranije.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak kaže da pojedini zaposleni u Skupštini koji rade pošteno i profesionalno svoj posao treba da budu stimulisani, ali da se “to ne radi na ovaj način”.

“Dodijeljena su ogromna sredstva, a da nije bilo javnog oglašavanja. Mnogi zaposleni u Skupštini nijesu znali za ovo, što je sramota. Navodno se sredstva od 300.000 eura dodijeljena za poboljšanje uslova stanovanja, a sigurna sam da nije rađena procjena u kakvim uslovima ovih 45-ro ljudi živi, jer su svima dodijeljene zaokružene cifre, a znam da većina njih i nema stan na svoje ime, tako da nisu mogli dobiti pare za poboljšanje nečega čega nemaju”, istakla je Bošnjak za “Vijesti”.

Branka Bošnjak
Službenike ne treba stumulisati na ovaj način: Branka Bošnjak(Foto: Boris Pejović)

Bošnjak je kazala da su sredstva dodjeljivana i pojedincima koji su nedavno zaposleni u Skupštini, a tek su završili fakultet, do onih koji su do sad već nekoliko puta dobijali kredite iz državnog budžeta.

“Najveći iznosi su naravno bili namijenjeni za one koji su najpodobniji. Što je porazno, na ovom spisku gotovo da nema onih na kojima počiva zakonodavna funkcija parlamenta, a to su sekretari odbora, koji što se tiče administracije odrađuju najveći dio posla. Sve u svemu ova raspodjela je jedna velika sramota i neko bi trebalo da odgovara i da se konačno stane na put ovom olakom trošenju naših para”, istakla je.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, kazao je da, osim činjenice da se na bazi oglasa iz 2018, dodjeljuju sredstva i u 2020. godini, da to ide preko Vladine Komisije, da nijesu sredstva planirana budžetom Skupštine, da je nizak nivo transparentnosti, posebno je pitanje kriterijuma dodjele sredstava, odnosno da li su ista došla do svih kojima su potrebna.

“Činjenica da smo u izbornoj godini svakako ukazuje na to da su kriterijumi mogli biti i politička pripadnost dijela korisnika, što dodatno stvara sumnju u način i ciljeve realizacije oglasa”, kazao je Damjanović.

Nakon negativnih reakcija dijela javnosti i neblaglonaklonog stava Evropske komisije, iz Vlade je najavljeno da će ove godine biti preispitan način dodjele novca i stanova službenicima i funkcionerima preko njene Komisije za stambena pitanja.

Za poboljšanje uslova stanovanja posredstvom Vladine Komisije pomoć je ponovo dobio rukovodilac Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije Skupštine Vuko Perišić, bivši odbornik DPS na Cetinju.

Premijer obećao da će famozna komisija preispitati pravilnike

Bošnjak je ocijenila da se bahatost vlasti u raspolaganju novcem građana pokazuje i ovom najnovijom raspodjelom:“Prvo, imali smo obećanje premijera da će ta famozna Vladina Komisija za dodjelu, maltene besplatnih stanova i kredita, nakon one afere koja je drmala javnost cijelo ljeto, preispitati svoje pravilnike i uopšte način na koji su do sada radili, a drugo u izbornoj godini protivzakonito je dijeliti novac za kredite. Ali kao što vidite, krediti mogu, ali sirotinji pomoć u vrijeme epidemije ne može”, kazala je Bošnjak.

Ona je ocijenila i da je vrlo simptomatično što generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević, iako je detaljno dao ko je sve u posljednjih nekoliko godina dobio kredit, “zaboravio da kaže da je i on taj koji je dobio 40.000 eura kredita od ove čuvene Vladine Komisije”.

U ovom sazivu odbor nije kontrolisao finansije

Damjanović kaže da je veliki problem i potpuna netransparentnost isplate ne samo ovog dijela sredstava, već cjelokupnog skupštinskog budžeta: “Tokom ovog saziva Skupština se nije bavila kontrolom svojih finansija ni u jednom obliku”.

Aleksandar Damjanović
Potpuna netransparentnost: Aleksandar Damjanović(Foto: Boris Pejović)

Damjanović je podsjetio da je, shodno Poslovniku, ali i uspostavljenoj praksi iz 2009, matični Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dva puta godišnje detaljno pretresao svaki skupštinski cent, i da je ta praksa voljom parlamentarne većine prekinuta od 2016. godine.

“Dakle, tokom ovog saziva. Jasno je da je to s namjerom urađeno, i da je na taj način dodatno nanesena šteta Skupštini, i pokazana elementarna neodgovornost one institucije koja bi trebalo svojim finansijskim poslovanjem da daje primjer svim drugima”, istakao je Damjanović koji je u prethodnom sazivu parlamenta bio na čelu Odbora za ekonomiju.

Bonus video: