Nesavjestan službenik opet napravio štetu Skupštini?

Parlament se izvinio Jeleni Radonjić i Vlatku Šćepanoviću zbog netačnih podataka u dokumentu Generalnog sekretarijata, pa se broj zaposlenih koje je Vlada pomogla u izbornoj godini smanjio na 45
40379 pregleda 4 komentar(a)
Ko koga kontroliše: Premijer među poslanicima, Foto: Igor Šljivancanin
Ko koga kontroliše: Premijer među poslanicima, Foto: Igor Šljivancanin

Iz Skupštine Crne Gore izvinili su se pomoćnici generalnog sekretara Jelena Radonjić i sekretaru Zakonodavnog odbora Vlatku Šćepanoviću zbog, kako tvrde, netačnih podataka o dodjeli kredita u zvaničnom dokumentu koji je dostavljen pojedinim poslanicima, a koji je potpisao generalni sekretar Aleksandar Jovićević.

“Vijesti” su ranije objavile da je dvoje zaposlenih, kao i 52 njihovih kolega, ove godine dobilo novac, odnosno da im je odobren, od Vladine Komisije za stambena pitanja.

Iz parlamenta tvrde da devetoro zaposlenih ove godine nije dobijalo kredit, što je u reagovanju dostavljenom “Vijestima” navela i Jelena Radonjić.

Međutim, podaci koje je ona prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije i oni koje je Generalni sekretarijat u kome radi, naveo u reagovanju, ne poklapaju se.

Radonjićeva je u izveštaju ASK za 2019, koji je objavljen na sajtu, upisala da je vlasnica stana od 76 kvadrata.

U dokumentu koji se nalazi u prilogu njenog imovinskog kartona piše: “Odlukom Komisije za stambena pitanja br. 07-004-1223/10 od 24. aprila 2017. godine dodijeljen je kredit u iznosu od 40.000,00 eura u cilju poboljšanja uslova stanovanja i shodno Odluci zaključen je Ugovor o vraćanju kredita broj 08/43, od 12. 5. 2017. godine sa Upravom za imovinu. Kredit se vraća pod povoljnim uslovima u iznosu od 8.000,00 eura sa otplatom kredita na rate u trajanju od 10 godina sa kamatom od 2 odsto na godišnjem nivou. Ukupan iznos kredita sa obračunatom kamatom za ugovoreni period iznosi 8.825,51 euro, a mjesečna rata 73,54”.

Radonjić je u kartonu za 2017. navela i da je od decembra 2016. članica Vladine Komisije gde radi bez naknade. Ta Vladina Komisija joj je pet mjeseci kasnije odobrila kredit pod povoljnim uslovima.

U reagovanju Skupštine piše da je “u informaciji o dodijeljenim kreditima koja je rađena na zahtjev jedne poslanice, tehničkom greškom u tački dva informacije, umjesto 2016, upisana 2020. ”.

“Poslanici smo dostavili ispravku informacije. Izvinjavamo se Jeleni Radonjić i Vlatku Šćepanoviću zbog neprijatnosti koje su imali zbog navedene tehničke greške”, piše u reagovanju koje je potpisala skupštinsko Odjeljenje za odnose s javnošću. To dvoje zaposlenih je, prema prvobitnoj verziji dokumenta, dobilo ove godine po 40.000 eura.

Na dodatno pitanje “Vijesti” da li se greška odnosi i na sedmor ostaloh službenikakoji su na istom spisku, odgovoreno je potvrdno. U novom dokumentu Generalnog sekretarijata piše da su u “novembru 2016. godine uputili dopis Komisiji za stambena pitanja Vlade da, u cilju rješavanja, odnosno poboljšanja uslova stanovanja, izvrši prenos sredstava zaposlenima u službi Skupštine” za devetoro službenika.

Iz parlamenta nijesu komentarisali činjenicu da su ipak za 45 službenika ove godine odobrena sredstva za poboljšanje uslova stanovanja preko Vladine Komisije. Tom prilikom pomoć su dobili i zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić, zatim Ana Radonjić,savjetnica predsjednika parlamenta, te po drugi put rukovodilac Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije Skupštine Vuko Perišić.

Podjela stanova i kredita u izbornoj godini za poslanike opozicije je problematična jer ukazuje na sumnju da vladajuće partije “kupuju” glasove. U skupštinskom rukovodstvu ključna mjesta pokrivaju kadrovi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata. Oni nijesu bili spremni da razgovaraju na ovu temu.

U aferi “Snimak”, koja politički i pravno nikada nije okončana, u javnost su isplivale informacije da se “kupovinom” jednog glasa, suštinski obezbjeđuje još tri - članova njihovih porodica.

Prema podacima Skupštine od 2015. do sada pomoć za rješavanje stambenog pitanja oko 600 hiljada eura dobilo je 107 službenika i jedan potpredsjednik.

Podaci o poslanicima vladajuće koalicije i generalnom sekretaru Skupštine, koji su dobili stanove i kredite od iste Vladine Komisije, nije na ovom spisku.

Podjela vlasti predviđena Ustavom podrazumijeva da zakonodavni dom kontroliše rad Vlade. Iz Skupštini je krajem decembra 2019. u javnost procurio navodni dokument Zakonodavnog odbora o negativnom mišljenju na kontroverzan Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tada je saopšteno da je u pitanju hakerski napad, za koji je kasnije rečeno da ga nije ni bilo.

Radonjić: Kredit sam dobila u aprilu 2017, isplaćen je u maju

“U ime istine i u cilju zaštite ličnog i profesionalnog integriteta, želim da javnosti predočim činjenice koje demantuju vaše višednevno neistinito i tendenciozno informisanje, u okviru serije napisa o dodjeli sredstava za rješavanje, odnosno poboljšanje uslova stanovanja zaposlenima u Skupšini i konačno razriješim navodne dileme o sredstvima u iznosu 40.000 eura.

Sredstva za rješavanje stambenog pitanja dodijeljena su mi u aprilu 2017., i isplaćena narednog mjeseca, a ne 2020. kako se uporno navodi. S obzirom da sam tada bila majka maloljetnog djeteta, stambeno neobezbijeđena, da sam u Skupštini izvršavala zadatke iz nadležnosti sektora kojim rukovodim, zbog obima i značaja posla često i nakon radnog vremena, i pritom svakodnevno putovala na relaciji Cetinje-Podgorica-Cetinje, u oktobru 2016. podnijela sam odgovarajući zahtjev Komisiji za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.,” navodi se u reagovanju Jelene Radonjić.

Ona je navela da je sve prijavila ASK.

“Želim da skrenem pažnju da se u medijskom rasvetljavanju nekih pojava, poput ove u kojoj sam kao javna funkcionerka neistinito i neopravdano predstavljena u negativnom svjetlu, često maskira istina, pogazi nečija profesija i previdi nesebični radni angažman, zarad unaprijed zacrtanog cilja. Još poraznije je što se u tom slučaju zaboravi čovjek, stiješnjen između institucije i medija”, navela je Radonjić.

Bonus video: