Kusovac smijenio neposlušne kadrove

Tivatski gradonačelnik, mimo znanja odbornika u lokalnom parlamentu i šire javnosti, smijenio kadrove u dijelu lokalne uprave, koji su mu i ranije pokazivali otpor u planovima urbanizacije i investicija
20904 pregleda 21 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac je, mimo znanja odbornika u lokalnom parlamentu i šire javnosti, smijenio kadrove u dijelu lokalne uprave, koji su mu i ranije pokazivali otpor i neposlušnost u vezi sa sprovođenjem njegovih namjera.

Kusovac je prvo krajem februara donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju i načinu rada lokalne uprave Opštine Tivat iz 2018, odnosno 2019. godine. O namjeri da ukine dva opštinska organa i poslove iz njihove nadležnosti preusmejri u druga dva sekretarijata koja je pritom i preimenovao, gradonačelnik nije ništa rekao odbornicima na sjednici SO 20. febraura, a na kojoj je između ostaloga, bio Kusovčev izvještaj o ostvarivanju funcija lokalne uprave u 2019.

On se u tom izvještaju hvalio dobrim radom svoje administracije, posebno apostrofirajući da je realizacija kapitalnog budžeta Opštine lani bila skoro 64 odsto, što je rekordni učinak u posljednjih desetak godina. Uprkos tome, Kusovac nije želio da na mjestu rukovodioca opštinske Direkcije za investicije zadrži Bogdana Čučkovića (DPS), kojem je u oktobru prošle godine istekao mandat, ali je on i dalje bio v.d. direktor te Direkcije. Budući da nije imao drugog osnova da ga smijeni, jer Čučković nije napravio nijednu formalnu grešku, Kusovac je odlučio da ukine Direkciju za investicije kao samostalni organ uprave i pripoji je dosadašnjem Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj na čijem je čelu do tada bila Tamara Furtula (DPS).

Ta diplomirana pravnica je u protekle skoro četiri godine rada u lokalnoj upravi na mjestu sekretarke za urbanizam pokazala nespremnost da sa “strateškim i velikim investitorima“ pravi kompromise na štetu prostora grada Tivta i nepoštovanja planske dokumentacije. Iako su njoj i lokalnoj upravi uopšte, iz ruku oduzeti gotovo svi mehanizmi kontrole i inspekcijske djelatnosti u građevinarstvu i urbanizmu, Furtula je nastojala da izvrši maksimalni pritisak da se raznorazna prekoračenja i gradnja bez dozvole pokušaju osujetiti, zbog čega je postala “vrlo nepopularna“ među nekim DPS-u bliskim tajkunima i uticajnim lokalnim biznismenima.

Stoga je Kusovac odlučio i da nju smijeni sa mjesta sekretarke za urbanizam i na čelo novog organa koji se sada zove Sekretarijat za investicije, urređenje prostora i održivi razvoj, kao v.d. sekretara, postavi dosadašnjeg menadžera Opštine Marka Petričevića (DPS). On je inače, bio projekt menadžer jedne od najbitnijih prošlogodišnih investicija Opštine - gradnje prve faze lungo mare šetališta u Krašićima koja je doživjela fijasko i prekinuta je na pola jer Petričević i Opština nisu uspjeli da se izbore sa brojim tajkunima koji su u Krašićima ozidali vile na pjeni od mora i preko trase šetališta, bespravno napravili ograde, bazene, ponte i druge pomoćne objekte. Izgradnja šetališta u Krašićima prtevorila se nedavno u pravu lakrdiju kada je investitor dvoje od vila koje se tamo grade, bukvalno otkinuo izgraženi dio šetališta ipred tih objekata, podigavši u nastavku krajeva svoga placa prema moru, dva velika betonska zida kojima je presjekao šetalište.

Čučković je sada skrajnut na niže službeničko mjesto u sektoru za investicije novog Sekretarijata na čijem je čelu Petričević, a Kusovac je odlučio da tim sektorom koordinira njegov prije nekoliko mjeseci postavljeni treći po redu savjetnik za investicije, Milan Drecun. On je sin nekadašnjeg istaknutog funkcionera Narodne stranke Predraga Drecuna, koji je tu partiju napustio prije petnaestak godina od kada je izgradio bliske veze sa vlastima, rukovodeći mnogim DPS-u bliskim kompanijama - Prvom bankom, Universal Capital bankom, dnevnim listom “Publika“, kompanijom “Balkan Energy“...

Umjesto Čučkovića, Direkcijom za investicije do njenog ukidanja praktično je rukovodio nekadašnji službenik za javne nabavke, Kusovcu bliski Slobodan Gredo (DPS). Gredo je posljednjih mjeseci napravio nekoliko problematičnih tendera čija se vrijednost mjeri stotinama hiljada eura - od nezakonito započetog i za prirodu štetnog 200.000 eura vrijednog posla čišćenja podmorja marine Kalimanj, preko naknadnih i nepredviđenih radova vrijednih 200.000 eura na kružnom toku u Kukuljini, skoro 90.000 eura vrijedne rekonstrukcije starog palaca u Donjoj Lastvi u koju je Opština krenula bez izrađenog projekta i neophodne konzervatorske saglasnosti, a da se pritom uopšte nije znala ni zvanična namjena rekonstruisanog starog kamenog zdanja iz 18. vijeka.

Kusovac je sve ovo inače učinio na početku krize sa koronavirisom kada je pažnja javnosti bila potpuno okupirana borbom sa infekcijom i vanrednim mjeram koje u tom smislu preduzimaju državni i lokalni organi. On, inače, već duže vremena ne komunicira sa novinarima, ne održava pres konferencije, niti odgovara na pitanja medija čija mu se uređivačka politika ne sviđa.

„Vijesti“ nisu uspjele da kontaktiraju Furtulu, dok Joksimovićeva i Čučković nisu bili spremni da komentarišu ovu temu.

Zaduženi za matičare i pisarnicu, arhivu i čistačice

Tamara Furtula koju je Kusovac razriješio dužnosti sekretarke za urbanizam, sada vodi novoformirani Sekretarijat za opštu upravu, a koji je preuzeo poslove dosadašnjeg Sekretarijata za lokalnu samoupravu na čijem je čelu bila Jadranka Joksimović (DPS) i u međuvremenu ukinute Službe za opšte i zajedničke poslove. Diplomirana pravnica Joksimović, koja takođe spada među one koji su u proteklom periodu nerijetlo protivrječili Kusovcu oko zakonske osnovanosti nekih njegovih poteza, je smijenjena i dato joj je niže službeničko mjesto u novom sekretarijatu. Nadležnost ovog sekretarijata je prilično “oktroisana“ i osim tehničkih detalja u vezi sa upravljanjem matičarima, opštinskom pisarnicom, arhivom, čistačicama, IT sektorom i internim ugostiteljima, Sekretarijat za opštu upravu nema značajnije nadležnosti jer je Kusovac već ranije u kabinetu predsjednika opštine koncentrisao sva bitnija zaduženja, između ostalog i ono za ljudske resurse.

Bonus video: