EK prihvatila inicijativu: Zapadni Balkan izuzet od restrikcija za izvoz medicinskih sredstava

Nova uredba, koja bi trebalo da stupi na snagu 26. aprila, sadrži izmjene, kojima se, između ostalog, predviđa izuzeće Zapadnog Balkana iz restrikcija za izvoz medicinskih sredstava iz EU, imajući u vidu da su zemlje regiona duboko u procesu evropske integracije sa Unijom
2602 pregleda 3 komentar(a)
Evropska komisija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Evropska komisija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska komisija prihvatila je inicijativu da se Zapadni Balkan izuzme iz restrikcija za izvoz medicinskih sredstava iz Evropske unije, koju su 9. aprila pokrenuli šefovi diplomatija zemalja ZB (Crne Gore Srđan Darmanović, BiH Bisera Turković, Kosova Glauk Konjufca, Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, Srbije Ivica Dačić i v.d. ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj).

Evropska komisija je juče započela konsultacije sa državama članicama EU o nacrtu Uredbe koja će omogućiti prilagođavanje programa dozvola za izvoz, koji je kao hitna mjera ustanovljen 15. marta, a ističe 25. aprila ove godine.

Nova uredba, koja bi trebalo da stupi na snagu 26. aprila, sadrži izmjene, kojima se, između ostalog, predviđa izuzeće Zapadnog Balkana iz restrikcija za izvoz medicinskih sredstava iz EU, imajući u vidu da su zemlje regiona duboko u procesu evropske integracije sa Unijom.

Bonus video: