Stoltenberg: Crna Gora nije tražila da se ponovo pošalje kontrahibridni tim

"Mislim da je najbitnija stvar koju NATO moće da uradi je da pošalje konkretnu podršku. Zemlje na zapadnom Balkanu su dobile podršku od NATO i saveznica," kazao je Stoltenberg
6072 pregleda 10 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: NATO
Stoltenberg, Foto: NATO
Ažurirano: 15.04.2020. 20:17h

Generalni sekreretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da Crna Gora, ali ni druge zemlje članice na zapadnom Balkanu nije tražila da se ponovo pošalje kontrahibridni tim, a u vezi sa dezinformacijama u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Nije bilo zahtjeva upućenih NATO za slanje kontrahibridnih timova. Prije smo ga slali u Crnu Goru, ali nije bilo sada zahtjeva da se to uradi. Mislim da je najbitnija stvar koju NATO moće da uradi je da pošalje konkretnu podršku. Zemlje na zapadnom Balkanu su dobile podršku od NATO i saveznica," kazao je on na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica.

On je poručio da je sjevermakedonska ministarka Radmila Šekerinska jasno istakla na sastanku koliko je ta zemlja dobila pomoći u cilju daljeg sprečavanja širenja koronavirusa.

Govoreći o dezinformacijama i propogandi, Stoltenberg je istakao da "djelujući šaljemo jasnu poruku".

"Mi pružamo podršku našim saveznicama na Zapadnom Balkanu, a danas smo takođe razgovarali sa vrhovnim komandatom NATO snaga u Evropi, generalom Voltersom, kako možemo da ubrzati i poboljšati tu podršku", kazao je Stoltenberg na konferenciji u Briselu.

Govoreći o borbi protiv dezinformacija, Stoltenberg je istakao da državni i nedržavni akteri pokušavaju da posiju podjele u Alijansi i u Evropi i da "podriju naše demokratije".

"Protiv tih lažnih priča borimo se činjenicama i konkretnim akcijama," kazao je Stoltenberg.

Ministri odbrane su razgovarali i o dugoročnim posljedicama ove zdravstvene krize po zemlje članice i cijeli svijet.

"Postigli smo dogovor o sljedećim koracima koje moramo preduzeti", poručio Stoltenerg.

"Da nastavimo da podržavamo jedni druge i podržavamo naše partnere," kazao je Stolteneberg.

Istakao je da su sve saveznice pogođene pandemijom, ali ne na isti način i u isto vrijeme.

Bonus video: