Demokrate: Predlog da se cijena struje smanji za 60 odsto je realan

"Elektroprivreda Crne Gore je finansijski moćna da podnese teret pomoći građanima, odnosno korisnicima, a da pri tome ne ugrozi svoje poslovanje. Primjera radi, godišnja skupština Elektroprivrede Crne Gore koja je održana u avgustu 2019. godine razmatrala je izvještaji o poslovanju prema kojem je ostvaren neto profit u iznosu nešto većem od 44 miliona eura. Kontinuitet poslovanja sa profitom nastavljen je i u 2019. godini. Takođe i Rudnik uglja Pljevlja je prošle godine ostvario profit od 9,5 miliona eura"
1330 pregleda 2 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate

Dok druge zemlje regiona i EU donose ili najavljuju olakšice, popuste i smanjenje cijena električne energije, Crna Gora i dalje ne razmišlja da koriguje račune za svoje građane, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Uprkos činjenici da smo zemlja koja u kontinuitetu ima najskuplju cijenu u regionu, a u odnosu na kupovnu moć građana smo u prosjeku sa zemaljama EU, onda je zaista nedopustivo da građani u periodu dramatične socio - ekonomske krize nemaju nikakvu pomoć u tom segmentu. Takođe, ako se uzme u obzir činjenica da je potrošnja struje povećana imajući u vidu mjere boravka u kući, jasno je da su računi za mart veći, a shodno tome i udar na slabašne i iscrpljene kućne budžete naših građana", navodi se u saopštenju koje potpisuje Zdenka Popović, potpredsjednica Demokrata i poslanica u Skupštini Crne Gore.

Ona dodaje da u okruženju, mnoge zemlje su odlučile da za tri mjeseca krize umanje račune za struju.

"Uzmimo za primjer i one države regiona čiji građani imaju znatno veću kupovnu moć i bolji standard. Tako je Kompanija za trgovinu i snabdijevanje energentima (GEN-I) domaćinstvima i malim preduzećima u Sloveniji odobrila popust od 15 odsto. Tamošnji potrošači u toj kategoriji plaćaće u prosjeku 30 procenata manje tokom tri meseca, ako se uračunaju i državne mjere podrške. Ista kompanija će i u Hrvatskoj sniziti cijene struje za 15% za kategoriju domaćinstava. U Srbiji je Vlada najavila odlaganje šalterskih plaćanja računa na 90 dana, dok Energetske kompanije u BiH takođe razmatraju mjere podrške i pomoći građanima", navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata ističu da postoji mogućnost za smanjenje, te navode primjere u prilog tome.

"Da u Crnoj Gori postoji prostor za tromjesečno smanjenje cijena struje potvrđuje nekoliko podataka. Prema zvaničnim podacima sa berze električne energije (HUPX), cijena MWh električne energije u periodu 01.01. - 15.04.2020. godine niža je za čak 27% u odnosu na cijene u istom periodu 2019. godine. Takođe, za prvih 15 dana aprila 2020., cijene su čak 52% niže u odnosu na prvih 15 dana aprila 2019. godine

Drugo, Elektroprivreda Crne Gore je finansijski moćna da podnese teret pomoći građanima, odnosno korisnicima, a da pri tome ne ugrozi svoje poslovanje. Primjera radi, godišnja skupština Elektroprivrede Crne Gore koja je održana u avgustu 2019. godine razmatrala je izvještaji o poslovanju prema kojem je ostvaren neto profit u iznosu nešto većem od 44 miliona eura. Kontinuitet poslovanja sa profitom nastavljen je i u 2019. godini. Takođe i Rudnik uglja Pljevlja je prošle godine ostvario profit od 9,5 miliona eura.

Treće, EPCG je državna kompanija kojoj ni u redovnim okolnostima profit nije jedini motiv poslovanja, a ponajmanje ekstraprofit u vremenu teške socio-ekonomske krize. U skladu sa tim, EPCG nema izgovora za ćutanje i okretanje glave od problema građana", navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da je njihov predlog da se cijena struje u spornom periodu smanji za 60 odsto je realan.

"Ova mjera bi zapravo spriječila gomilanje ekstraprofita. Omogućila bi da građani dio svojih kućnih budžeta umjesto na gomilanje ekstraprofita EPCG usmjere za hljeb, mlijeko i druge osnovne životne namirnice. Ovo je direktna i konkretna pomoć. Trenutno je takvo stanje da oko 90% građana Crne Gore neće imati bilo kakvu povlasticu od strane EPCG-a, iako je jasno da su građani prinuđeni da zbog mjera koje su na snazi, provode svoje virjeme kući i stvaraju samim tim mnogo veću potrošnju, koju Korona profiter zvani EPCG želi da na ovako nehuman način valorizuje", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da neki žele u ovakvom vremenu da profitiraju.

"Konačno, ako se uzmu u obzir ove analize jasno je da Vladi Crne Gore, EPCG i bankarskom sektoru nije interes pomoć građanima već ostvarivanje dodatnog profita u vremenu krize. Upravo su banke i EPCG prve na tabeli korona profiterstva u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: