Carević: Hitno poništite oglas o zapošljavanju

Gradonačelnik Budve, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Turističke organizacije, naveo je da je iznenađen jer ga menadžment nije obavijestio o njihovim namjerama
6416 pregleda 2 komentar(a)
Sjedište Turističke organizacije Budva, Foto: Vijesti
Sjedište Turističke organizacije Budva, Foto: Vijesti

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je urgentni dopis direktorici Turističke organizacije Budve Maji Liješević, zatraživši od nje da odmah poništi oglas o zapošljavanju i da se u narednom periodu obustave te aktivnosti.

Carević, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Turističke organizacije, naveo je da je iznenađen jer ga menadžment TO nije obavijestio o novim zapošljavanjima.

Poznato je da Turističku organizaciju kontrolišu kadrovi Demokrata i Crnogorske, a pismo Carevića dolazi u vrijeme kada postoji oštri sukobi unutar vladajuće koalicije.

“U saznanju sam da je Turistička organizacija Budve raspisla 10. aprila konkurs za popunjavanje radnog mjesta - stručni saradnik za informacione tehnologije.Smatram da je bilo neophodno da o svemu budem neposredno obaviješten od Vas zbog novonastale situcije i negativnih ekonomskih efekata koji nas očekuju zbog pandemije novog koronavirusa“, naveo je Carević u dopisu Liješevićevoj, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Carević je istakao da raspisivanje konkursa u ovom trenutku smatra necjelishodnim, jer Opština nastoji da u najvećoj mjeri racionalizuje trošenje javnih finansija.

“Zbog toga je Opština Budva uvela niz mjera kako bi ostvarila brojne uštede u budžetu. Smaram da u ovom trenutku svi treba da damo svoj doprinos u očivanju stabilnosti javnih finansija i to odgovornim i racionalnim pristupom tekućoj potrošnji. Sadašnji trenutak nije povoljan u popunjavanju radnih mjesta zbog čega očekujem da poništite kankurs za raspisano radno mjesto i da u narednom periodu dok traje ova situacija ne raspisujete nova, kako se ne bi prouzrokovala dodatna potrošnja u Turističkoj organizaciji“, naveo je Carević.

Slično pismo Carević je prošle sedmice poslao i direktorki Vodovoda Jasni Dokić, koja je potom poništila oglas za zapošljavanja pomoćnika direktora.

Kao opravdanje za raspisivanje konkursa u Turističkoj organizaciji su naveli da je u pitanju ojačavanje IT segmenta poslovanja TOB, te se pozvali na novousvojeni Zakon o turističkim organizacijama, ali takođe i na zamisli menadžmenta i Izvršnog odbora TOB.

“Nedostatak stručnog kadra IT profila u TO Budva evidentran je još ranije, a budući da je radno mjesto planirano sistematizacijom, raspisivanje oglasa za pomenuto mjesto je upravo dodatno uslovila pandemija koronavirusa, jer u novim, nametnutim uslovima poslovanja neophodna je velika pouzdanost i efikasnost interne softverske mreže, a marketinške aktivnosti TOB-a tj. promocija naše destinacije će dominantno biti onlajn, tako da je bilo neophodno da pojačamo IT tim TOB. Dakle, generalno, namjera nam je da u budućem periodu maksimalno ojačamo jedan broj službi koji je do dolaska sadašnjeg menadžmenta bio autsorsovan, tj. dat trećim licima na upravljanje i obavljanje tih poslova uz plaćanje naknade od strane TOB i to su poslovi poput destinacijskog menadžmenta, računovodstva i finansija, IT-a“, naveli su prekjuče u odgovoru “Vijestima“ iz TO Budve.

Oni su naglasili da je raspisani oglas potpuno u skladu sa propisima, potrebama efikasnog savremenog poslovanja, kao i potrebama aktuelnog trenutka, uz racionalno postupanje kada su sredstva u pitanju i maksimalno primjenjujući mjere štednje.

Oni su tada naveli da neće poništavati konkurs.

To je samo nastavak otvorenog rata na relaciji Demokrate - Demokratski front, uz Crnogorsku, koja je započeta nakon što je alarmirana javnost da se u Vodovod namjerava zaposliti kadar DF-a na mjesto pomoćnika direktora.

Samo par dana nakon što je poslije žestokih optužbi Demokrata i Crnogorske poništen oglas u gradskom Vodovodu za izbor pomoćnika izvršnog direktora, firmi kojom upravlja kadar Demokratskog fronta, uslijedilo je raspisivanje oglasa u Turističkoj organizaciji Budve (TOB), kojom upravljaju kadrovi koje su postavile Demokrate i Crnogorska.

TOB je raspisao oglas 10. aprila.

Otvoren je samo sedam dana, a za zainteresovane potrebna je visoka stručna sprema i radno iskustvo od 48 mjeseci i zapošljava se na neodređeno vrijeme.

Raspisivanje oglasa dolazi u vrijeme pandemije, mjera i naredbi Vlade i NKT i u vrijeme kada Opština donosi niz mjera štednje.

Odbor direktora Vodovoda na čelu sa kadrom Demokrata naredio je uvođenje moratorijuma, a direktorka je na preporuku Carevića poništila konkurs.

Bonus video: