Kolić: Nrekić napao Katoličku crkvu, njegova izjava je blago rečeno anticivilizacijska

"Ovakvo postupanje u odnosu prema vjerskim zajednicama krajnje je nedopustivo i ja ga, kao vjernik muslimanske vjeroispovijesti, najoštrije osuđujem"
9205 pregleda 17 komentar(a)
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik Demokratske Crne Gore, Dženan Kolić saopštio je danas da je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić, napao je Katoličku crkvu ekspresno ustvrdivši kako je uzrok povećanog broja zaraženih korona virusom u Ulcinju povećanje posjeta u vrijeme katoličkog Uskrsa.

Nrekić je juče kazao da su posjete tokom katoličkog Uskrsa uticale na povećanje broja inficiranih koronavirusom.

"Nismo dugo čekali da se obistini tvrdnja Demokrata da ako danas vlast napada jednu vjersku zajednicu, sjutra će drugu i tako redom. Gospodin Nrekić, visoki funkcioner DPS-a, koji je, da stvar bude ozbiljnija, još i predsjednik Opštine Ulcinj, napao je Katoličku crkvu ekspresno ustvrdivši kako je uzrok povećanog broja zaraženih korona virusom u Ulcinju povećanje posjeta u vrijeme katoličkog Uskrsa. To je, blago rečeno, anticivilizacijska izjava. Saopštio je dakle, da su posjete tokom katoličkog Uskrsa dovele do povećanog broja inficiranih, pa je naložio pojačane kontrole u susret pravoslavnom Vaskrsu", istakao je Kolić.

On je dodao da funkcioneri DPS koji ne smiju obijeljeti zuba kada treba pomenuti građevinske lobije, prvi su na liniji fronta kada treba napasti neku vjersku zajednicu, u posljednjem slučaju Katoličku crkvu.

"Sa druge strane, nijesmo čuli da su nadležni išta preduzeli povodom skandaloznog, danas objavljenog, video zapisa punog autobusa. Ovakvo postupanje u odnosu prema vjerskim zajednicama krajnje je nedopustivo i ja ga, kao vjernik muslimanske vjeroispovijesti, najoštrije osuđujem. Ovo dovođenje, od strane visokog funkcionera DPS-a, u vezu proslave katoličkog Uskrsa sa širenjem zaraze, akt je bez presedana, još jedan atak na multivjerski sklad i još jedan dokaz da su na udaru funkcionera ove partije sve one ustanove u društvu koje nisu izvedene iz Predsjedništva DPS-a. Da je gospodin Nrekić u pravu, a znajući sa kakvim poletom i entuzijazmom policija DPS-a reaguje kada su u pitanju vjerske zajednice, sigurno je da saznanje da je bilo kakvo ponašanje vjernika moglo prouzrokovati povećanje broja slučajeva ne bismo dobili od gospodina Nrekića. Kako je on mogao utvrditi da širenje zaraze ima veze sa proslavljanjem katoličkog Uskrsa? Da li mu je i ko dostavio informacije o oboljelim licima da bi iznosio takve tvrdnje? Ako je tako, znači li to da mu se, suprotno ustavnom principu zaštite privatnosti, dostavljaju neke informacije?", poručio je Kolić.

Po njegovim riječima, DPS izvore problema vidi svuda osim tamo gdje oni jesu.

"Od pojava za koje svi vide da jesu uzroci potencijalnih problema, DPS okreće glavu. Pritom su najspremniji da svoju osionost pokažu u odnosu na one koji su najsmjerniji i koji bez izuzetka poštuju mjere prevencije, a to je u konkretnom slučaju bila Katolička crkva. Treba li podsjećati DPS da su na sam katolički Uskrs u svim katedralama služene mise bez prisustva vjernika, da se na isti način služe i liturgije u pravoslavnim crkvama i manastirima, da je i Islamska zajednica obustavila vjerske obrede u džematu, kao i obrazovno-vaspitni rad i druga okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera. To će reći da jedini koji se ne pridržavaju mjera i preporuka koje SZO i svi zdravorazumski običaji postupanja u vanrednim situacijama nalažu, nisu vjernici bilo koje vjeroispovijesti u Crnoj Gori, nego su to, isključivo, lobiji, čije prestupe u vanrednim okolnostima legitimiše DPS. Zato, ne proganjajte katolike, pravoslavce i muslimane. Pustite nas da, poštujući preporuke SZO i običaje postupanja u vanrednim prilikama, u svojim domovima i porodicama, na miru obilježavamo svoje vjerske praznike dok ne prođe pandemija", kazao je Kolić.

Bonus video: